Sport

Nebo iznad Niške Banje puno paraglajdera: Počela tri prvenstva u paraglajdingu

foto: arhiva City Smart
Nebo nad Niškom Banjom će od 2. do 8. avgusta biti ispunjeno paraglajderima iz Mađarske, Srbije i drugih zemalja jer je počelo testiranje za Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, a ujedno i državno prvenstvo Srbije i državno prvenstvo Mađarske u disciplini prelet. Zainteresovani će moći da posmatraju ovaj događaj sa Svrljiških planina i Koritnika kod Niške Banje.

Tradicionalno će i ove godine test Evropskog prvenstva za 2022. godinu, koje je ujedno državno prvenstvo Srbije i državno prvenstvo Mađarske u paraglajdingu biti održano na niškim terenima. Ukupno 86 paraglajdera iz različitih zemalja će učestvovati u ovom događaju. Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Niša. Godinama unazad Niš je za svetske pilote paraglajdera postao poznato mesto za takmičenja, kroz održavanje velikih međunarodnih takmičenja.

Publika i pratioci takmičenja moći  će uživo da prate letenje i rezultate pilota za vreme trajanja takmičarskog dana.

Kako navode iz organizacije, tereni u niškom okrugu su pogodni za pilote pa iz tog razloga dolaze u velikom broju.

“Tereni u niškom okrugu i ovom delu Srbije su vrlo interesantni za pilote, pa oni uvek u velikom broju dolaze na okupljanja u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. Ove godine takmičenje će praktično biti tri u jednom – test za evropsko prvenstvo koje će se održati sledeće godine na istom mestu i u istoj organizaciji, najviše državno prvenstvo Srbije i na zahtev pilota iz Mađarske i njihovog nacionalnog saveza državno prvenstvo ove zemlje”.

Učestvuje ukupno 86 pilota paraglajdera, ponajviše iz Mađarske i Srbije, ali i drugih država.

Prvi takmičarski dan održan je 2. avgusta, a planirani završetak i proglašenje pobednika je u subotu 7.avgusta.

Poletišta sa kojih će piloti svaki dan kretati u zadatke preleta su na Svrljiškim planinama iznad sela Sićeva i Koritnik brdo iznad Niške Banje. Preleti će, u zavisnosti od meteoroloških uslova, ići ka Leskovcu, Vlasotincu, Pirotu, Zaječaru, gde će i biti određeni ciljevi – gol linije na koje će sletati najbolji piloti.

Dodaju i da će piloti biti praćeni najsavremenijom satelitskom tehnologijom, pa će organizatori u bilo kom trenutku znati položaj pilota i organizovati sve neophodne aktivnosti retransporta i slično.

“Ovo će ujedno biti prilika kako za organizatora da se što bolje pripremi za najveće evropsko takmičenje sledeće godine, tako i za domaće pilote, a i pilote susedne Mađarske da se izbore za najbolje na nacionalnom nivou u ovoj godini”, poručuju iz organizacije.

Link za praćenje zadatak možete pronaći ovde.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Neville Brothers
Za 2 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers
Elle King
Za 6 minuta

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 10 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 13 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Zak Abel
Za 16 minuta

Less of a Man

Zak Abel

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend