Sport

Od igre do društvene inkluzije

Evropska nedelja sporta obeležena je sportskim događajem na Trgu kralja Milana u kome su na košarkaškom terenu snage odmerili košarkaši u kolicima, studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitnja i građani. Ovaj sportski događaj ima za cilj da skrene pažnju na važnost inkluzije i društva po meri svih.

“Ovo je prvi put da košarkaši u kolicima zauzmu svoje mesto i pokažu prolaznicima u centru Niša da postoje. Ono što je važno istaći je da su mnogi građani, ali i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja uzeli učešće u ovom događaju, seli u kolica bez ikakvih predrasuda i pokazali da smo svi jednaki”, kazao je prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK Nais.

Košarkaši u kolicima su pokazali da su barijere i prepreke plod predrasuda i da su fizičke prepreke savladive, a na oduševljenje okupljene publike odmerili su snage u basketu igrom “3 na 3”.

Sa terena su poslali poruku da nije važan broj postignutih koševa, već zajednička igra, razumevanje i prihvatanje.

“Danas šaljemo poruku da je sport jednak za sve i da je inkluzija važan faktor jednakosti u svakom društvu”, kazao je Bratislav Kostić, kapiten KKK Nais.

Pored  košarkaša u kolicima i ljubitelji ovog sporta dobili su priliku da se oprobaju u nekoliko igara na terenu postavljenom u centru grada. Polaznici i posetioci ovog dođagaja su mogli da se takmiče u šutiranju trojki, slobodnim bacanjima, šutu sa celog terena, ali i u specijalno pripremljenoj igri “Put oko Evrope“.

Događaj organizuju EU info kutak Niš i Кlub košarke u kolicima “Nais“ u saradnji sa Gradom Nišom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Ovaj događaj je ujedno i završnica kampanje “Parainspirisani“ koju je Delegacija EU u Srbiji sprovela u prethodnom periodu pružajući značajnu podršku Paraolimpijskom timu Srbije i nastupu naših paraolimpijaca u Tokiju.

Događaj je prvobitno planiran za kraj septembra, ali je odložen zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji po četvrti put ove godine. Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Delegacijom EU u Srbiji organizovao je niz sportskih događaja tim povodom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend