Sport

RK Železničar na ivici egzistencije, gradonačelnica kaže da su dobili novac od države

Rukometaši Železničara
Rukometni klub Železničar iz Niša nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Kako su iz ovog kluba saopštili, dovedeni su na samu ivicu egzistencije, isključivo zbog obustave finansiranja kluba iz gradskog budžeta. Klubovi od početka godine nisu dobili nijednu uplatu iz Grada, a iz Železničara navode da se u prethodna dva meseca urušava sve što su postigli za godinu i po dana. S druge strane, gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da su klubovi iz Niša, među kojima je i Železničar, dobili sredstva od Ministarstva omladine i sporta. Ona je navela da je formirana Komisija za sport i da će sredstva uskoro biti raspodeljena i iz Grada.

“Naši igrači, članovi stručnog štaba i ostali zaposleni u klubu već tri meseca nisu primili platu, ali i dalje pokazuju veliko strpljenje, odanost i požrtvovanje. To je preko 20 porodica bez elementarne egzistencije. Iščezla je tolerancija stanodavaca za igrače koji nisu rodom iz Niša i preti im izbacivanje iz stanova. Nemamo više načina kako da finansiramo putovanja na utakmice, a u jednom vikendu tri naše ekipe u različitim uzrasnim kategorijama (seniori, omladinci i kadeti) imaju redovne takmičarske aktivnosti”, saopštili su iz RK Železničar.

Pored opretećenja ovog kluba dugovima, “Želji” je ovih dana isključena i struja. Smatraju da je odnos Grada prema njihovom klubu i sportu uopšte omalovažavajuć. Objasnili su da komisija koja treba da odlučuje o raspodeli sredstva još uvek nije bila oformljena u trenutku pisanja saopštenja. Programi su, prema njihovim rečima, podneti još prethodne jeseni. Dobri rezultati ovog kluba su evidentni. Klub je ostvario veliku pobedu nad Dinamom u Pančevu. Ekipu je na samo jedan bod do drugog mesta na tabeli i pretendent na trofej Kupa Srbije. Saopštenje Železničara možete pogledati na linku.

Pošto su se mnogi niški klubovi žalili na nezavidnu finansijsku situaciju, gradonačelnica Niša izložila je javnosti dokument koji pokazuje imena klubova koji su zbog kovida dobili pomoć države. Navela je da je Ministarstvo omladine i sporta uplatilo je novac ovim klubovima u novembru mesecu. Takođe je najavila da je Grad formirao Komisiju za sport koja će odlučivati o raspodeli novca klubovima.

“Ovo je dokument koji i javnost obaveštava o tome da nisu baš svi sportski klubovi ostali bez pomoći, ako ne grada, onda države. Država je pomogla u novembru kako bi se prevazišla i reforma Gradske uprave i onoga što se dešavalo prethodnih meseci”, kazala je ona. Novac od Ministarstva su, prema rečima gradonačelnice, dobili Vaterpolo klub “Nais”, RK “Železničar”, ŽRK “Naisa”, košarkaški klubovi “Fer plej” i “Konstantin”, kao i ženski košarkaški klub “Student”. Tu je i odbojkaški klub “Niš”, džudo klub “Kinezis”, Teniska akademija Živković i stonoteniserski klub “Josip Kolumbo”.

Iako članovima klubova u Nišu nije jasno zašto je budžet prepolovljen, gradonačelnica je kazala da je on sada upola manji. Od ranijih 400 miliona dinara za sport, sada se izdvaja 200 miliona. Dodala je da Grad ništa nije mogao da uradi dok nije izabran većnik za sport. Podvukla je da je sada sve rešeno.

Komisija za sport će, prema rečima Sotirovske, zajedno sa novim većnikom odlučivati o tome kome će dodeliti novac. Gradonačelnica je naglasila da će se prekinuti sa starom praksom. Grad će isključivo finansirati one klubove koji donose rezultate. Istakla je i da će se razmatrati da li treba da se revidira lista klubova koji dobijaju novac.

“Najvažnije je da staru praksu koja se pokazala da nije dobra konačno prekinemo. Da Grad finansira one klubove koji imaju podmladak, rezultate i viziju. Na taj način omladinu možemo da motivišemo da se bave sportom, a ne isključivo profesionalce koji bi za finansiranje trebalo da se obrate spoznorima, ne samo Gradu” rekla je Sotirovski.

Porblem sa finansiranjem klubova u Nišu trajao je više meseci. Nakon što je većnik za sport Branislav Kačar podneo ostavku, neko vreme nije bilo njegovog zamenika. Na to mesto je pre nekog vremena došao MMA borac Aleksandar Stojičić.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Walk Off the Earth
On Air!

How it Is

Walk Off the Earth
Jehro
Za 2 minuta

Continuando

Jehro
Erik Hassle
Za 6 minuta

No Words

Erik Hassle
Adele
Za 9 minuta

Set Fire to the Rain

Adele
Daniel Merriweather
Za 13 minuta

I Think I'm in Love

Daniel Merriweather

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend