Vesti

Vaskrs, običaji i verovanja koji ga prate

Posle "najtužnijeg dana u godini" Velikog petka kada je Hrist razapet na Golgoti, pravoslavni Hrišćani danas, u nedelju proslavljaju Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Prema verovanju, na ovaj dan Isus Hrist je ustao iz groba, a njegovo vaskrsenje za Hrišćane predstavlja pobedu vere i pobedu života nad smrću. Katolička crkva i njeni vernici kao i protestanti i mnoge druge hrišćanske grupe, ove godine Uskrs su proslavile pre mesec dana, 31.marta. A zbog čega se za ovaj dan farbaju jaja i čega su ona simbol, šta simbolišu zečevi i kako se to sve uplelo u ovaj hrišćanski praznik?

Vaskrs ili Uskrs, u Pravoslavnoj enciklopediji se opisuje kao “glavni hrišćanski praznik u čast Vaskrsenja Hristova”. Međutim, običaji koji ga prate povezani su sa paganskom religijom koja se održala na prostoru Balkana. Koji su neki od najvažnijih običaja na ovaj praznik?

Na dan Vaskrsa se na našem prostoru ukućani “tucaju” jajima. Oni se takmiče čije je jaje najjače uz reči “Hristos Vaskrse”, “Vaistinu Vaskrse”. Obavezan je i običaj darivanja jajima, koja se moraju darovati svakome ko dođe u kuću. U nekim krajevima, jaja se nose i na grobove preminulih predaka, dok se u drugim jaja na grobove odnose u ponedeljak sedam dana nakon Vaskrsa, takozvani „pobusani ponedeljak“.

Prvo jaje koje je domaćica ofarbala ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa da bude “čuvarkuća”. Za njega se veruje da ima posebnu moć, moć da čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje. Ovo jaje se ponekad zakopavalo u dvorište ili polje jer se verovalo da štiti useve. Prema nekim pravilima, u nekim krajevima, jaje čuvarkuća je obavezno crvene boje. Tim jajetom, u nekim krajevima stariji dodiruju obraze dece, da bi bila rumena i zdrava tokom čitave godine. U nekim drugim krajevima, običaj je da se „čuvarkuća“ na Đurđevdan, potopi na kratko u vodu kojom se devojke umivaju kako bi bile lepe.

Brojne su legende o farbanju jaja u crveno vezane za ime Marije Magdalene. Najpoznatija od njih kaže da je Marija Magdalena izašla pred rimskog cara Tiberija sa korpom jaja u rukama. Kada ga je obavestila da je Isus Hrist vaskrsao, Tiberije je ismejao uz opasku da bi poverovao u vaskrsnuće kada bi sva jaja u korpi postala crvena. Nakon što je Marija Magadlena izgovorila „Hristos Vaskrse!“, legenda kaže, da su sva jaja u korpi pocrvenela.

Iako na našim prostorima nije toliko uobičajeno, na Zapadu je karakteristika praznika i Uskršnji zec. A odakle potiču svi ti običaji i kako su uopšte povezani sa Hrišćanstvom i Hristovom smrću?

Enciklopedija Britanika kaže da su jaja “istaknuti simbol novog života i uskrsenja”, a zečevi su bili simbol plodnosti. Jaje simboliše i obnavljanje prirode i života u proleće, kada se ovaj praznik i proslavlja. Sa jajetom je povezan motiv savladavanja smrti kroz život koji je zatvoren u jajetu. A za zeca se smatra da je bio poznat kao izuzetno plodna životinja i zato je simbolizovao dolazak proleća.

Kako su ovi simboli postali obeležje Hrišćanstva? U procesu “hristijanizacije paganskih religija” bilo je lako povezati Isusovo vaskrsenje sa slavljenjem “prelaska iz smrti (zime) u život (proleće)”. Prema rečima Filipa Voltera, profesora srednjovekovne književnosti, pagani su zahvaljujući tome lakše uvrstili “hrišćanske proslave” u svoj kalendar, što je i doprinelo njihovom masovnom preobraćenju na hrišćanstvo.

Još jedno objašnjenje ovih simbola jeste da su se koristili u čast boginje Eoji ili Ester. Njen praznik bio je u znak proslave obnavljanja života u proleće i zato ga je bilo lako učiniti ga proslavom Isusovog vaskrsenja iz mrtvih.

Današnji pravoslavni Hrišćani praznik proslavljaju kao dan Hristove pobede nad smrću. Pravoslavno verovanje je da je Vaskrs najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih. Pravoslavni Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi  i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs je takozvani pokretan praznik. Praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada ne pre ravnodnevnice. Vaskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Almost Monday
Za 2 minuta

Cool Enough

Almost Monday
Wombats
Za 5 minuta

Greek Tragedy

Wombats
Arcade Fire
Za 10 minuta

Put Your Money On Me

Arcade Fire
Amy Winehouse
Za 15 minuta

Back to Black

Amy Winehouse
Commodores
Za 18 minuta

Easy

Commodores

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend