Zdravlje

56.000 Fajzerovih vakcina stiglo u Srbiju, očekuje se ruska

Skoro 56.000 Fajzerovih vakcina danas je stiglo u Srbiju. Tačan broj vakcina koje su dopremljene u Srbiju je 55.990, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a prenose mediji. Narednih dana očekuje se dopremanje ruskih vakcina.

Vakcine kompanije “Fajzer-Biontek” dopremljene su na institut Torlak. A u toku ove nedelje očekuje se i kontigent od 100.000 ruskih vakcina. U četvrtak je potpisan ugovor za kupovinu nova dva milona vakcine “Sinofarm”.

Podsetimo, sve vakcine koje su dostupne u Srbiji izazivaju neka neželjena dejstva. Ukupno ih je bilo 626. Kako je nedavno rekao Predrag Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, neželjene reakcije najviše su se javljale kod kineske vakcine 224. Sledi Fajzerova sa 200 i ruska sa 118 neželjenih reakcija. U dva slučaja nije definisano koje je sredstvo upotrebljeno za imunizaciju.

Kada je o vakcini AstraZeneka reč, bilo je 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na nju. Sve su bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine. To su bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura, rekao je Zelić za RTS.

Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je naveo da su imali nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija. Četiri slučaja bila su povezana sa vakcinama, dok druge nisu mogle da se povežu s tim.

A Krizni štab, medicinski radnici i ostali pozivaju građane na vakcinaciju. Od danas se započelo sa vakcinacijom u studentskim domovima, a u Nišu je dostupna vakcina AstraZeneka. Kako je istakao ministar Branko Ružić, država nastoji da vakcinu učini što dostupnijom. Upravo sa tim ciljem se organizuje vakcinacija studenata u domovima, naveo je on.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 28 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend