Zdravlje

82 negativne reakcije na vakcine, u Nišu nijedna

Vakcina protiv koronavirusa
Prijavljeno je 82 slučaja nuspojava izavanih vakcinama, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. On je naglasio da nijedna od tih reakcija nije zahtevala hospitalizaciju. U Nišu nije bilo negativnih reakcija na Fajzerovu i kinesku vakcinu.

,,Od 82 neželjene reakcije, njih 58 su prijavili zdravstveni radnici, devet sami građani, a 15 farmakokompanije” kazao je Zelić za N1. Prema njegovim rečima po 40 reakcija izazvale su Fajzerova i kineska vakcina. Na vakcinu Sputnjik V zabeležena jedna negativna reakcija. Pored toga zabeležena je još jedna negativan reakcija, ali nije utvrđeno na koju vakcinu.

,,Simptomi su  bolovi u mišićima, povišena telesna temperatura, glavobolja i mučnina. Imali smo i jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, ali i to je brzo rešeno, kao i dve alergijske reakcije koje su zahtevale terapiju, ali ne i hospitalizaciju“, naglasio je.

Na pitanje da li neka od  vakcina koje se koriste kod nas nije za starije od 60 godina? Zelić pojašnjava: „To je jasno definisano, proizvođač prilikom dostavljanja dokumentacije mora da naznači. Fajzerova vakcina namenjena je populaciji od 16 i vše godina. Sinofarm je  namenejna  punoletnim građanima i kod nje nema gornje granice. Dok je Sputnjik V starosno ograničena na populaciju od 18 do 60 godina. Dodao je da se očekuje dopuna dokumentacije prema kojoj je rusku vakcinu moći da prime i stariji od 60 godina.

Kada je reč o alegrijskim reakcijama na penicilin ili nešto drugo, kaže da se reakcije odnose na sastojke vakcine. ,,Kontraindikacija je preosetljivost na sastojke vakcine, ne na penicilin ili hranu. Često ne možete znati da li ste alergični na sastojke vakcine koja je ipak nov proizvod.  Pretpostavlja da su u pitanju ljudi koji imaju teške reakcije. Razgovorom sa svakim građaninom treba razlučiti šta je ozbiljnost reakcije. Koliko su one učestale i onda odlučiti da li dati vakcinu“, kazao je Zelić.

U Nišu nije bilo negativnih reakcija na vakcine. ,,Nije bilo negativnih reakcija, bar ne da ja znam. Do sada je vakcinisano 27.520 pacijenata. Vakcinacija se obavlja Fajzerovom i kineskom vakcinom,” kazao je prof dr Milora Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend