Zdravlje

Ana Brnabić uručila Sputnjik vakcine Crnogorcima

Foto: printscreen
Srbija je Crnoj Gori donirala kontigent od 2.000 doza vakcine Sputnjik V. One su prethodne večeri dopremljene avionom Vlade Srbije na aerodrom u Podgorici. Avionom je u Podgoricu doletela i premijerka Ana Brnabić, koja je tom prilikom vakcine uručila premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović.

Premijerka je  istakla da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, a da će ostatak biti dopremljen uskoro. Drugih 2.000 doza biće namenjene revakcinaciji stanovništva. Brnabićeva je kazala da, iako ne deluje kao velika količina, ove vakcine mogu pomoći u borbi sa koronavirusom. Navela je da se ovom dozom mogu vakcinisati zdravstveni radnici u crvenoj zoni ili u gerontološkim centrima.

“Donirali smo zato što je najvažnije biti solidaran u najtežim trenucima, a ovo su zaista najteži trenuci. I zato što nije samo važno da ste samo vi budete sigurni i bezbedni. Ako vaš prvi komšija nije bezbedan i nije siguran, ne možete ni vi biti u potpunosti sigurni i bezbedni”, ocenila je Ana Brnabić. Ona je poručila da se Republika Srbija borila i izborila za vakcine političkim umećem, političkim vezama, ličnim prijateljstvima, i svojim budžetom. Na taj način Srbija je u mogućnosti da pomogne prijateljima u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić zahvalio se na vakcinama. Kazao je da su se građani Srbije odrekli svojih vakcina i to uputili građanima Crne Gore, što je znak velikog poštovanja. Istakao je da su građani ove zemlje dugo očekivali vakcinu, koju su tom prilikom i dobili.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je donirao 8.460 doza Fajzerove vakcine premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali