Zdravlje

Besplatni preventivni pregledi kod lekara različitih specijalnosti u danima vikenda u Domu zdravlja

Tokom predstojećeg vikenda građani će u periodu od 7 do 14 sati u Domu zdravlja moći da urade skrining na rano otkrivanje raka grlića materica, dojke, debelog creva, šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, obave pregled mladeža ili posete zubara.

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice – PAPA test, koji se preporučuje ženama starosti od 25 do 64 godine biće organizovan u službi  za zdravstvenu zaštitu žena. Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Nišlijke će istog dana moći da obave i mamografski pregled koji može pomoći u ranom otrivanju raka dojke, a preporučuje se ženama od 50 do 69 godina starosti. Takođe, biće organizovana i obuka za samopregled dojke na kome žene mogu da nauče kako da uoče i prepoznaju promenu, te da se odmah jave lekaru.

U danima vikenda biće organizovani i pregledi za rano otkrivanje raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, depresije kao i pregled kod dermatologa i psihijatra. Takođe u subotu će raditi i stomatološka služba te građani mogu da se jave zubaru.

Pregledi su besplatni i nije potreban uput, a lekari pozivaju sugrađane da iskoriste ovu akciju i provre zdravlje. Lekari zaposleni u Domu zdrvlja kažu da su zahvaljući preventivnim pregledima spasili veliki broj života, te da je šansa za izlečenje daleko veća ako se bolest oktrije u ranoj fazi.

Podsetimo, Dom zdravlja od avgusta meseca prošle godine svakog vikenda organizuje akciju “Otvorenih vrata” sa ciljem da kod građana i građanki stvori zdrave navike i ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlje celokupnog organizma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
On Air!

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 8 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 12 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend