Zdravlje

Besplatni ultrazvučni pregledi dojke danas i sutra u Svetosavskom parku

Mobilni autobus opremljen ultrazvučnim aparatom i opremom za kompletan dijagnostički pregled dojke postavljen je u parku Svetog Save. Pregled je namenjen ženama do 48 godina starosti, a sve zainteresovane NIšlijke moći će da se pregledaju danas i sutra u periodu od 12h do 18h.

“Odziv žena je jako veliki. U prvih sat vremena akcije za pregled se prijavilo 30 žena” kazala je Marija Lakić ispred Udruženja “Žena za ženu”. Marija objašnjava da je mobilni autobus opremljen kao ordinacija u kojoj se vrše besplatni ulatrazvučni pregled grudi.

Sagovornica ističe da karavan putuje Srbijom kako bi što više žena bilo obuhvaćeno  akcijom  i kako bi se u simbolično u oktobru – Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, podigla svest zdravih žena o važnosti preventivnih pregleda.

“Na preglede odlazim jednom godišnje, jer su preventivni pregledi važni i mogu da vas spasu život, kao što su to meni jednom”, kazala je jedna Nišlijka.

Sugrađanke koje su došle ne pregled kažu da je važno da negujemo kultururedovnog odlaska kod lekara, jer ne postoji ništa važnije od zdravlja.

“Stalno odlažem pregled dojke zbog gužvi, zakazivanja, a sada i zbog kovida. Ranije sam redovno odlazila na pregled, ali me je čitava ova situcija sa koronom poremetila, zato sam danas odvojila dan da se pregledam. Obveze mogu da sačekaju zdravlje ne može”, poručuje žena koja je došla na pregled.

Prof. dr Vladmila Bojanić kaže da karcinom dojke više nije smrtna presuda za ženu ako se na vreme pristupi dijagnostici i  uoči da je došlo do ovog poremećaja. Čak i ako se malo zakasni, kaže doktorka, se otkrije dok je još u ranoj fazi može da se izleči uz minimalni operativni zahtvat i odgovarajuću terapiju.

Pregledi se organizuju u okviru  projekata “Budi hrabra”, koje sprovodi Udruženje “Žena uz ženu“  iz Beograda, u 14 gradova u Srbiji. Akciju je podržala i gradska opština Medijana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Badfinger
Za 0 minuta

Without You

Badfinger
Def Leppard
Za 4 minuta

When I'm Dead And Gone

Def Leppard
Lucius
Za 7 minuta

Tempest

Lucius
Stelartronic
Za 11 minut

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic
La Roux
Za 14 minuta

Fascination

La Roux

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend