Zdravlje

Bez liste čekanja na hiruške intervencije u Kliničkom centru

Foto: Sasin Tipchai, Pixabay
Novi klinički centar se stavlja u funciju za nekovid pacijete, izjavio je Radivoje Kocić, pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra. Sve hiruške sale namenjene intervencijama radiće punim kapacitetom i neće biti spiskova čekanja.

Kocić objašnjava da je  nulti sprat ili prostor intenzivne nege krenuo je sa radom juče. Tu su smeštene internističke grane Klinike gastroenterologija, endokrinologija, hematologija.  Dodaje da se očekuje da u narednim danima  da četvri i peti sprat Novog kliničkog centra počnu sa prijemom nekovid pacijenata.

Kada je reč o deci oboleloj od kovida, Emilija Golubović, upravnica Dečije klinike. “U poslednje dve nedelje nismo imali ni jedno dete pozitivno na kovid. Međutim u infektivnom delu imamo decu koja imaju temperaturu i potencijalnu mogućnost da obole od kovida. Oni su smešteni na kliniku i njihovo stanje se prati.”

Lekari upozoravaju da epidemija i dalje traje i da nije vreme za opuštanje, bez obzira na to što je broj obolelih drastično smanjen. Ističu da je u ovom trenutku najvažnije da se nastavi pozitivan trend vakcinacije.

Podsetimo epidemiološka situacija se smiruje u celoj zemlji. U Nišu je do sada prvu dozu vakcine primilo je 55 odsto, a drugu 45 odsto. Ukoliko se ovakav trend vakcinacije nastavi, lekari očekuju da do kraja jula postignemo kolektivni imunitet koji bi uslovio mirnije leto. Niš prednjači i broju mladih koji su primili vakcine čak 22 odsto.

Vakcinacija se trenutno obavlja u centralnom objektu Doma zdravlja, kao i na vakcinalnim punktovima u Delti, Rodi i Forumu. Radno vreme vakcinalnih punktovima  u tržnim centrima  je promenjeno i na dalje će se odvijati u periodu od 12h do 20h.  Građani koji žele da se vakcinišu mogu to da učine bez prethodnog zakazivanja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jehro
Za 1 minut

Life

Jehro
Black Pumas
Za 5 minuta

Colors

Black Pumas
Bobby Blue Bland
Za 9 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland
Jp Cooper
Za 12 minuta

Holy Water

Jp Cooper
Deadmau5 Ft. Kaskade
Za 17 minuta

I Remember

Deadmau5 Ft. Kaskade

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend