Zdravlje

Bez novih mera, Krizni štab najavio uvođenje kovid sertifikata

Foto: Pixabay
Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, ali je najavljena stoža kontrola postojećih. Ukoliko građani ne budu poštovali mere, Krizni štab će uvesti kovid sertifikate, a gde će oni važiti i na koji način će se primenjivati biće poznato kroz par dana.

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije nakon sednice Kriznog štaba kazala da novih mera za sada neće biti, ali da će zato od danas biti pojačane inspekcijske kontrole u javnom prevozu i zatvorenim prostorima.

“Podsetiću na mere koje su na snazi, a ne poštuju se: nošenje maski u zatvorenom, u prevozu, okupljanje više od 500 ljudi i na otvorenom uz saglasnost Kriznog štaba. Opustili smo svi, zamolila sam inspekcije da rade svoj posao, to je krenulo od jutros. Svaki objekat mora da ima redara” kazala je Brnabić.

Na sednici je odlučeno da se uvedu kovid sertifikati ukoliko bude bilo potrebno i dogovoreno da se svi pripreme za to. Konačna odluka biće poznata kroz par danam.

“Slede dogovori da bismo znali kako da se ta mera sprovodi. Svakako nije realno da važi za maloprodajne objekte, ali u onim prostorijama gde nije esencijalni boravak planiramo da čim se spremimo donesemo tu meru”, kazala je premijerka.

Brnabić je istakla da je loša epidemiološka situacija u Srbiji  odgovor na proces vakcinacije. U Srbiji je iminozavano 50,1% građana, što je po proceni lekara nedovoljno za kolektivni imunitet.

Kada je reč o našem gradu procenat imunizovanih je preko 60 odsto, ali lekare zabrinjava što od delta soja virusa obolevaju mladi koji nisu primili vakcinu, što  u većini slučajeva dovodi do smrtnog ishoda.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend