Zdravlje

Broj obolelih ponovo raste, da li su nove mere na pomolu?

foto: Pixabay
Premijerka Srbije, Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba koja bi trebalo da bude održana sutra, jer su lekari veoma zabrinuti zbog ponovnog rasta novoobolelih. Ona je apelovala na mlade da se vakcinišu i time spreče širenje virusa.

Brnabić je za TV Pink izjavila da se epidemiološka situacija prati na svaka dva sata, ali da brojke ne obećavaju. Prema njenim rečima, najbezbednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim brojem vakcinisanih. Ona je apelovala na sve građane, posebno na mlade da se što pre vakcinišu i tako zaštite sebe i druge.

Kada je reč o broju imunizovanih građana u Srbiji, ta brojka je i dalje ispod 50 odsto što nije dovoljno za kolektivni imunitet. Ono što je takođe već izvesno je da će borba sa virusom potrajati i da će građani možda čak morati da prime i treću dozu vakcine kako bi se zaštitili.

„U petak sam imala sastanak sa našim nacionalnim telom za vakcinaciju i oni će do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze. Nakon što razmotri njihovu preporuku Krizni štab će doneti konačnu odluku o trećoj dozi. Odluka bi trebalo da bude saopštena do 1. avgusta“, kazala je Brnabić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović smatra da je treća doza izvesna jer se u svetu uveliko rade studije. On je ranije govorio o tome da postoji mogućnost da se vakcine kombinuju, ali da to još uvek nije zvanično odobreno.

Kada je reč o našem gradu, Niš prednjači po broju vakcinisanih sa čak 61 odsto građana koji su primili prvu dozu, ali situacija je daleko od idealne, jer broj obolelih ponovo raste. Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan upozorava da koronavirus hvata zamah.

Jerkan upozorava da će se virus vratiti  punom jeku i to pre jeseni. On je zabrinut zbog porasta broja obolelih i slabog odziva mladih na vakcinaciju, jer virus napada one koji nisu zaštićeni.

Sa tom tvrdnjom slaže i se i prof. dr Radmilo Janković zamenik direktora UKC Niš, koji smatra da će se virus vratiti već polovinom avgusta. Janković je naglasio da je vakcinacija jedini način da se epidemija pobedi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 46 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 42 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 38 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend