Zdravlje

Broj obolelih u Nišu drastično povećan, mladi se i dalje ne vakcinišu

Nagli porast obolelih od koronavirusa u Nišu je zabeležen krajem februara meseca i od tada se povećava. Broj pregleda u ambulantama se duplirao, kao i broj zaraženih, a kako je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao za City Smart radio do sada nije zabeležen toliki broj pozitivnih na koronavirus.

U periodu od desetak dana bilo je između hiljadu i dve hiljade pregleda u kovid ambulantama, od čega je bilo oko 400 pozitivnih slučajeva.  U toku samo jednog  dana povećao se  skoro dva puta – zabeleženo je 396 novih slučajeva, a raste i broj pregleda. Od ukupno 1.975, više od 500 je bilo prvih pregleda. Situacija je krajnje ozbiljna, ali se još uvek ne odazivaju svi na vakcinaciju.

,, Imali smo oko 300 pozitivnih na kovid, a taj broj još do sada nismo imali ni jednom otkako je počeo kovid u Srbiji“, rekao je doktor Milorad Jerkan.

U toku 7. marta broj novozaraženih je bio 166, a  sledećeg dana, odnosno 8. marta je skoro duplo veći,  sa 330 novih potvrđenih slučajeva. Urađeno je 127 rendgenskih snimaka u toku 8. marta, a u proseku je taj broj bio između 90 i 127.

Prema rečima doktora Jerkana, urađeno je preko 750 uboda u kovid ambulantama u toku jednog dana, što znači da je urađen veliki broj laboratorijskih analiza. Poslato je ka infektivnoj klinici u poslednjih pet dana između 25 i 40 pacijenata.

Najveći problem su, prema rečima doktora Jerkana, mladi koji su najčešći prenosioci ali se ne vakcinišu.

,,Mladi se ne vakcinišu uopšte nažalost. Gledajući strukturu obolelih u kovid ambulantama, u 90 odsto slučajeva su između 25 i 45 godina. Mladi imaju stav koji meni apsolutno nije jasan. To je: ,, Ja sam mlad, ja sam jak i imam prirodna antitela i meni vakcina ne treba.“ Kada se zaraze,  njihovi simptomi su u većini slučajeva slabi i nije potrebno bolničko lečenje i jača antibiotska terapija. Oni na nogama preleže kovid, ali nakon tri do sedam dana svojim porodicama nanesu veliku štetu“, istakao je.

Jerkan napominje da se neretko dešava da cela porodica bude zaražena i završi u kliničkom centru. On napominje da je jedini lek vakcinacija i da ne postoji drugi lek.

Kako postoje sugrađani koji nemaju internet i telefon neophodno je doći i do njih i vakcinisati ih.

,,Dao sam naredbu u ambulantama da izvuku starije ljude i da ih vakcinišu, a molim i sve mlađe članove da se vakcinišu. To je jedini način da dostignemo broj od oko 100 hiljada vakcinisanih u Nišu.“

Takođe, 30 dana nakon preležanog kovida je potrebno vakcinisati se, apeluje.

,, Treba se vakcinisati i treba iskoristiti imuna tela. Naučno  je dokazano da posle 30 dana broj imunih tela nenormalno više raste i nema razloga da se čeka tri do četiri meseca da se ona izgube“, kazao je.

Kaže da se tek nakon prvih simptoma mlađi između 20 i 25 godina pregledaju i požele da se vakcinišu.

,, Tek ih tada uhvati strah i panika. Ja se pitam što ih ne uhvati pre da dođu da prime vakcinu. Pozivam ih sve da dođu i da se vakcinišu iako se nisu prijavili, pa neka me smene. Hoću da grad Niš bude najbolji i da možemo maja meseca već da odemo na neki vikend  ili leti na godišnji odmor.“

Ovaj virus uništava i ne postoji prirodan lek i imunitet, vakcina je jedini izlaz, zaključio je Milorad Jerkan.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 20 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 17 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 13 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 10 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend