Zdravlje

ČEPeNIng akcijom donirana kolica i šetalice Klinici za ortopediju

Još jedna donacija humanih ljudi iz udruženja za pomoć Nišlijama. Klinika za ortopediju dobila je dve šetalice i dvoje mehaničkih kolica kroz akciju "Čepening". Ova kao i sva prethodna pomagala, kupljena su prikupljanjem plastičnih zatvarača i njihovom reciklažom.

Još jedna donacija Kliničkom centru od udruženja Pomoć ugroženim Nišlijama. Ovo udruženje postoji već deset godina, a akcija “Čepening” je projekat koji je nastavio da se tradicionalno sprovodi, pa već šestu godinu doniraju plastične čepove koji se kasnije prerađuju u ono što je potrebno bilo klinikama ili nekom pojedincu.

Vojkan Živković

“Do sada smo nabavili i isporučili preko 80 različitih pomagala. Dobijale su ustanove, dobijale su klinike, pojedinci, u zavisnosti kome je šta trebalo. Ono što je najlepše je daje ovo čistaakcija svih građana Niša, kako dece, tako i odraslih”, kazao je  Vojkan Živković i dodao da su plastični zatvarači komunalnim radnicima često nevidljivi.

U prikupljanju čepova priključili su se mnogi. Kako pojedinci, tako i stambene zajednice, zdravstvene ustanove i preduzeća.

“Na najbrži način mi to recikliramo i poklanjamo onima kojima u datom momentu treba. Klinika za ortopediju nam se javila još krajem 2019. ali svi znamo koji je period za nama. Oni su pokazali strpljenje, a mi smo pokazali dovoljno istrajnosti u ovoj akciji i nismo zaboravili na to što smo obećali. Prvi put kad se desila malo mirnija situacija, mi koji smo inače i usred tih zaključavanja prikupljali čepove, našli smo način da to recikliramo, unovčimo i nabavimo pomagala”, objašnjava Živković.

Sva ta pomagala, kako kaže, nisu medicinski materijal, ali nisu ni krupne investicije pa bi za njih bio potreban tender.

Zahvalan je i direktor Klinike za ortopediju prof. dr Ivan Micić.

“Ovo je značajna donacija koja će pomoći našim bolesnicima da lakše prohodaju i da se lakše transportuju. Omogući će raniji oporavak i komforniji boravak”, izjavio je Micić.

Kazao je i da je lista čekanja povećana 10 do 15 procenata. U planu je, kada se stabilizuje situacija, oko 500 operacija ugradnje endoproteza kuka i kolena. Lista će se, nadaju se, za godinu dana smanjiti pa će pacijenti čekati mesec do najviše dva.

“Računamo da ćemo tu listu čekanja smanjiti. Za one starije od 70 godina lista čekanja ne postoji. Nakon javljanja se primaju i operišu po dogovoru sa izabranim lekarom. Klinika sada raspolaže svim sredstvima za ugradnju endoproteza i zbrinjavanje traume”.

Upravnik Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić kazao je da je sada na raspolaganju još jedna hirurška sala, treća po redu, a nabavljena je cev koja omogućava da se tokom intervencije proveri da li je proteza na mestu.

“Ortopediju zbog dugačkih listi čekanja smatram jednim od prioriteta Kliničkog centra i zbog toga je ovako nešto urađeno da bi se smanjila lista čekanja”, kazao je Perišić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kane Brown
Za 1 minut

What Ifs

Kane Brown
Joan Osborne
Za 4 minuta

One of Us

Joan Osborne
Wet Wet Wet
Za 9 minuta

Sweet Little Mistery

Wet Wet Wet
Skyliners
Za 13 minuta

Since I Dont Have You

Skyliners
Travis Tritt
Za 15 minuta

Burning Love

Travis Tritt

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend