Zdravlje

Da li će biti potrebna i treća doza Sinofarm vakcine?

Kineska nacionalna farmaceutska grupa (Sinofarm) ispituje da li će, pored dosadašnje dve, biti potrebna još jedna doza njihove vakcine protiv koronavirusa. Sinofarm će ovu procenu izvršiti na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja dobijenih iz inostranstva. Na osnovu tih ispitivanja videće se da li je neophodna treća doza kako bi se stvorila antitela.

Regulatorna tela i proizvođači vakcine razmatraju da li je neophodna i treća doza kineske vakcine. Javila se zabrinutost da novi sojevi korona virusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina. To je slučaj pošto je vakcina razvijena na osnovu starijih sojeva, prenosi Rojters.

Antitela koja stvaraju dve doze Sinofarmove vakcine, imaju „veoma dobar“ efekat neutralisanja na britanski i južnoafrički soj virusa i na nekoliko drugih, naveo je Žang Juntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je on.

„Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela. Istovremeno može da poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja“, rekao je Žang.

Kada je reč o britanskom soju, efekat vakcine je isti kao i kod kineskog virusa. Kada se radi o soju iz Južne Afrike, efekat vakcine opada, rekao je generalni direktor Sinovak Lajf Sajansis. Južnoafrička varijanta mogla bi predstavljati veću opasnost od ostalih na osnovu odgovora antitela, smatraju oni. U toku je testiranje efikasnosti vakcine protiv sojeva korona virusa otkrivenih u Brazilu i Zimbabveu.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 40 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 36 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 32 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend