Zdravlje

Da li će biti uveden “kovid-pasoš” za prelazak granice?

Svetska zdravstvena organizacija protiv je uvođenja takozvanog pasoša vakcinacije iliti kovid-pasoša. Oni su ovaj stav objasnili time što vakcina nije dostupna svuda u svetu u podjednakoj meri.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija ne preporučuje upotrebe sertifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, što traže pojedine zemlje. To je na konferenciji za novinare rekao viši zvaničnik SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan. On navodi da bi trebalo razmotriti i realne i etičke razloge.

“Vakcinacija jednostavno nije dostupna celom svetu i sigurno nije dostupna na pravičnoj osnovi”, objasnio je. Rajan je kazao i da bi uvodjenje pasoša vakcinacije bilo nepravedno prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati. Na taj način bi se, smatra on, “nejednakost i nepravičnost” uveli u sistem.

Ipak, sa druge strane, u Evropskoj uniji definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji. Još uvek ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao sadržavati sertifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, kovid-pasoš.

Sertifikat će obavezno sadržavati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije, serijski broj vakcine te bar kod kojim će moći da se očitavaju podaci. To je za Jutarnji list rekao Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Za sada će taj setifikat biti korišćen samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Intenzivno se razgovara i o toj opciji. Evropska unija će u nekom trenutku morati da donese odluku, ali postoji puno pitanja i kontroverzi, zaključio je Capak.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 18 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 15 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 11 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend