Zdravlje

Da li će i deca morati da se vakcinišu?

Danas zaseda komisija Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije koja će odlučivati da li će se vakcina protiv korona virusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina. Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek očekuje da će komisija dati pozitivnu ocenu, kao i da će se, verovatno, vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Đerlek je za RTS rekao da je komisija sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i da ima puno poverenje u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije. “Očekujem da će dati pozitivno svetlo ili sertifikat koji će dati upotrebu Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina” – ističe Đerlek.

On je naglasio da su i američka agencija FDA, kao i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu Fajzerove vakcine kod dece tog uzrasta.

“Očekujem preporuke koje će dati  Nacionalno telo za imunizaciju Srbije (NITAG)  posle njih i Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije koji su veoma kompententni i bitno nam je njihovo mišljenje i naravno Batut kao jedna krovna institucija zavoda za javno zdravlje Srbije, njihov sektor za imunizaciju koji će dati stručna metodološka uputstva”, objasnio je Đerlek.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku najvažnije da je ova vakcina pouzdana i bezbedna s obzirom da se radi o deci od 12 do 15 godina. Napominje da će roditelji odlučivati o tome da li će vakcinisati decu, ali da će ona najverovatnije biti preporučena onoj deci koja boluju od hroničnih bolesti jer mogu biti opasne u kombinaciji sa virusom.

Podsetimo, prvu dozu vakcine primilo je 47 odsto građana Srbije, a drugu 37 odsto. Ukoliko se vakcinacija nastavim ovim tempom očekuje nas mirnije leto, smatra Đerlek.

 Kada je reč u imunizaciji u našem gradu, podaci Doma zdravlja govore da je prvu dozu primilo 55 odsto Nišlija, a drugu 45 odsto. Niš je prvi po broju mladih koji su primili vakcinu čak 22 odsto.

Vakcinacija se svakodnevno odvija na četiri vakcinalna punkta: u Centralnom objektu Doma zdravlja i u tržnim centrima “Forum”, “Delta” i “Roda”, dok se vakcinacija  rizičnih grupa odvija vikendom u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra.

U Nišu se trenutno odvija i vakcinacija stanovnika Severne Makedonije koja će se nastaviti i narednih dana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 0 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Connie Evingson
Za 5 minuta

Nature Boy

Connie Evingson
Sheryl Crow
Za 10 minuta

A Change

Sheryl Crow
Paul Weller
Za 13 minuta

Wild Wood

Paul Weller
Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 16 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend