Zdravlje

Da li će se krajem godine vakcinisati i deca?

Epidemiolog i član Kriznog štaba, doktor Branislav Tiodorović, izjavio je da očekuje da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju i da će vakcine protiv koronavirusa moći da prime i deca. Prema njegovim rečima oni u potencijalnoj opasnosti od zaražavanja jer se od ponedeljka vraćaju u školske klupe.

“Kao što znate, ove vakcine su za populaciju od 18 godina, još uvek nisu predviđena za decu, ali sada se već radi jedna takva vrsta istraživanja na Fajzerovoj vakcini”, naveo je  dr Branislav Tiodorović za portal B92net.

On je kazao da su stručnjaci smatrali da deca ne treba da se imunizuju ni kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa, ali da je nakon brojnih ispitivanja ustanovljeno da je ona u potpunosti bezbedna i za decu.

Dodao je i da podržava odluku o povratku đaka osnovnih i srednjih škola uživo na nastavu 19. aprila, koja je doneta na sednici Kriznog štaba. “Odluku koju smo na sednici doneli u vezi sa školama maksimalno podržavam i mislim da je veoma važna, a imali smo u vidu i to što će uskoro raspust, tako da će se i u tom smislu smanjiti mogućnost zaražavanja”, rekao je Tiodorović.

Podsetimo dr Zoran Perišić je nedavno izjavio da je epidemiološka situcija u Nišu i dalje ozbiljna i da nije vreme za opuštanje. Među zaraženim od koronavirusa ima i dece. U Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu na bolničkom lečenju je četvorogodišnje dete, koje se zbog urođenih plućnih bolesti nalazi na respiratoru.

Dok je na Institutu za neonatologiju Kliničkog centra u Kragujevcu smeštena novorođena beba zaražena koronavirusom. Beba je trećeg dana života priključena na respirator, a prema rečima lekara razvila je tešku kliničku sliku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 3 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend