Zdravlje

Da li ćemo od sutra morati da nosimo maske u baštama kafića?

Od ponedeljka 5. aprila biće otvorene bašte kafića i restorana, ali će raditi sa smanjenim kapacitetima od 50 odsto. Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da bi trebalo nositi maske i u letnjim baštama, jer se virus brzo širi.

,,Korekcije kojih će biti od ponedeljka podrazumevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 odsto kapaciteta na otvorenom. Detalji će biti definisani u toku dana, da bi svi oni koji kontrolišu poštovanje mera mogli da ih primene”, izjavio je dr Predrag Kon za Prvu televiziju.

Dodao je da razmak među gostima mora biti dva metra. Kon objašnjava da ljudi ne razumeju da se razmak od dva metra ne odnosi na razmak među stolovima, već na ljude koji sede za stolom.”Mora da se objasni  da i kad se sedi i u bašti treba da se nosi maska. A ne da svi ne nose maske, i da ako neko gleda ima utisak da se ništa ne dešava,” ističe Kon.

Napominje da su se građani i  prethodnih dana ponašali kao da sede u baštama kafića, jer ih je lepo vreme izmamilo napolje.  Zbog toga je važno da nose maske kako bi se zaštitili kada je prisutno puno ljudi. “To bio uvod u malo ozbiljnije poštovanje mera, jer da smo te najosnovnije mere poštovali, ne bismo morali ni da se zatvaramo”, kazao je epidemiolog.

Radno vreme bašta je do 22 časa. Sve druge mere Kriznog štaba ostaju na snazi. Jedina novina pored otvaranja letnjih bašti je i produžetak radnog vremena trgovinskih objekata do 22h.

Broj obolelih i juče je bio preko 4.000, a broj umrlih danima ne pada ispod 30. Epidemiološka situcija u celoj zemlji je ozbilja, a doktori upozoravaju da su kapaciteti na izmaku. U Nišu je pored dva sprata UKC-a u kovid sistem vraćena i Vojna bolnica, čiji su kapaciteti za samo pet dana gotovo popunjeni. U kovid sistemu na jugu su i Insistut “Radon” u Niškoj Banji, ali i Specijlana bolnica “Ozren” u Sokobanji.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Od pocetka korone sam u svom kafucu postovao sve mere opreza,distanca stolova,higijena antibakterijskim sredstvima.Moj problem je sto nemam bastu,ali sam unutar kafica ugradio ruski aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima.Moji zaposleni i ja obavezno cemo nositi maske i rukavice.

Trenutno na radiju

Selah Sue
Za 1 minut

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 5 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Amber Van Day, Ilira
Za 9 minuta

See You in Tears

Amber Van Day, Ilira
Jehro
Za 11 minut

Continuando

Jehro
St. Paul & The Broken Bones
Za 15 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend