Zdravlje

Direktor DZ tvrdi da reagenasa ima, lekari u kovid ambulantama upozoravaju da troše poslednje zalihe

Dve nedelje nakon što je javnost uznemirila vest o nestašici reagenasa u Domu zdravlju u jeku korone, oglasio se direktor te ustanove prof. dr Milorad Jerkan sa tvrdnjom da reagenasa ima dovoljno. Međutim, lekari zaposleni u kovid ambulantama potiru tvrdnje direktora navodeći da troše poslednje zalihe i da su testovi namenjeni samo pacijentima sa najtežom kliničkom slikom.

Jerkan je za City Smart radio kazao da reagenasa ima u laboratorijama Doma zdravlja i u kovid ambulantama i da se testiranje neometano odvija: “Imamo sve reagense i za građanstvo i za kovid ambulante, tako je sve što se Doma zdravlja tiče super, radi se odlično”, kazao je on.

Međutim, zaposleni u kovid ambulantama kažu da je prava slika malo drugačija. “Nemamo reagense za laboratoriju.  Trošimo poslednje zalihe i ne znamo kada će nove stići. Testiraju se samo pacijenti koji su najrizičniji odnosno oni koji su za Infektivnu ili ne daj Bože respirator”, kažu lekari.

U razgovoru sa našom novinarkom kazali su da je RFZO reagovao na vest o nestašici reagenasa u kovid ambulantama, nakon što je, kako kažu odjeknula u medijima pre dve nedelje, ali to nije ni izbliza dovoljno jer se građani sa respiratornim infekcijama javljaju svakodnevno.

“RFZO jeste reagovao u jednom trenutku, ali to nije dovoljno. Pacijenti dolaze svakodnevno, kovid je i testovi su nam nepohodni. Epidemiološka situacija jeste nešto mirnija, ali idu praznici i ne smemo da čekamo”, upozoravaju lekari.

U Domu zdravlja su potvrdili da je RFZO 8. decembra odobrio nabavku reagenasa Aneksom Ugovora o ugovaranju i finansiranju zdravstvene zaštite i da će na osnovu toga biti sprovedena javna nabavka što se može videti i na njihovom sajtu.

Podsetimo, u toku jučerašnjeg dana  u Nišu su bila 33 pozitivna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 30 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 27 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 19 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend