Zdravlje

Đerlek: Nema mesta opuštanju, moramo da izdržimo još dva do tri meseca

Foto: printscreen
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da su brojke bolje kada je reč o zaraženima koronavirusom u Srbiji. On je poručio građanima da se ipak ne opuštaju i da izdrže još dva do tri meseca jer smo veoma blizu cilja. U izjavi za RTS, Đerlek je kazao da će mere od ponedeljka verovatno ostati iste kao i do sada.

“Želim da poručim građanima Srbije da izdrže još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija”, naglasio je Đerlek. On je dodao da će mere od ponedeljka verovatno ostati iste, ali da o tome odlučuje sturka.

Kada je o vakcinaciji reč, Đerlek kaže da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije. Naveo je da su postignuti odlični rezultati, kao i da se posećuje svaki grad, svako selo i svaki čovek.

“Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije”, smatra Đerlek. On dodaje da su u nekim mestima građani dezinformisani kada je reč o vakcinaciji, što dovodi do manjeg broja vakcinisanih.

Tako je u nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali. To su Tutin sa 6,9 odsto vakcinisanih, kao i Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto. Situacija nije mnogo bolja ni u Lajkovcu, Ljigu i Mionici.

Đerlek navodi da je u Beogradu vakcinisano 5.500 studenata, a u Nišu oko 1.300. On ističe da su mladi shvatili da je korona ta koja može izazvati strerilitet, dok su milioni ljudi u svetu primili vakcinu i nije dokazano da deluje na reproduktivne organe.

Podseća da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe. Podvukao je da je i Svetsko udruženje ginekologa i akušera je dalo zeleno svetlo za rizične grupe.

“To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije”, objasnio je Đerlek.

On je još rekao da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Gorillaz
Za 3 minuta

Feel Good Inc

Gorillaz
Gil Scott-Heron
Za 7 minuta

The Bottle

Gil Scott-Heron
Galliano
Za 11 minut

Long Time Gone

Galliano
Juanes
Za 15 minuta

Adios Le Pido

Juanes
Matia Bazar
Za 19 minuta

Ti Sento

Matia Bazar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend