Zdravlje

Đerlek: Vakcina ne izaziva sterilitet, to čini korona

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek izjavio je da su stručnjaci dokazali da koronavirus izaziva sterilitet, i da su lažne informacije da na to utiče vakcina protiv kovida-19. On je istakao je slab odziv mladih za imunizaciju upravo iz ovog razloga, koji nije utemeljen na naučnim dokazima. Najavio je kampanju vakcinacije usmerenu ka mladima koja će početi 15. maja.

Među vakcinisanima je najmanji broj mladih. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek smatra da su tome doprinele društevene mreže. “Društvene mreže su uradile jedno veliko zlo delujući na naše mlade zato što su pre svega pričali o sterilitetu za koji smo pokazali preko naših najeminentnijih stručnjaka da korona izaziva steriliteta, a ne vakcina. Imunolozi i ljudi koji se bave tim problemom su tačno stavili do znanja da vakcina ne utiče na reproduktivne organe”, kazao je Đerlek za RTS.

Prema njegovim rečima od 15. maja počinje kampanja vakcinacije namenjena mladim ljudima. “Želimo da u narednom periodu razgovaramo sa studentima. Iako je u ovom trenutku odlazak na utakmice, slavlja i festivale, samo iluzija, zbog čega ne bismo razgovarali o mogućem Exitu, Love festu u Vrnjačkoj banji, Beer festu?” ističe on. Dodaje da se do sada u Beogradu vakcinisalo oko 6.000 studenata, dok je Nišu taj broj 1.500, ali da to još uvek nije dovoljno. Zbog toga će kako kaže kampanja biti usmerena upravo ka mladima.

Direktor Doma zdravlja u Nišu, Milorad Jerkan je istakao da je među vakcinisanim građanima najmaji broj mladih.  On je kazao da mlade devojke posebno one od 18 do 15 godina ne žele da prime vakcinu jer se boje steriliteta, ali da to nije utemeljeno na naučnim dokazima. “Naprotiv”, kaže Jerkan, “vakcina se sada preporučuje i trudnicama u drugom semestru trudnoće, a isto tako i  doiljama. Dakle nema nikakve opasnosti po zdravlje, sem ako se ne vakcinišemo.

U Srbiji je do sada prvu dozu vakcine primilo 2.005.000 a drugu 1.405.000 građana. Gradovi koji prednjače po imunizaciji su Beograd, Niš i Užice, dok se vakcinacija odvija jako slabo u Tutinu, Novom Pazaru, i Lajkovcu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend