Zdravlje

Đerlek: Vakcina protiv korone ne izaziva sterilitet

Foto: printscreen
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je da vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta. On je to poručio studentima zbog informacija da se neki od njih upravo toga pribojavaju.

Đerlek je kazao da nema razloga za strah, već naprotiv. On je za Prvu televiziju izjavio da vakcina pomaže i štiti, a tom prilikom je i pozvao studente da se vakcinišu.

Sekretar je rekao da razume studente kod kojih postoji zabrinutost da će im vakcina prouzrokovati sterilitet. Istakao je ipak da vakcina spašava od oboljevanja pa i tako nešto sprečava.

“Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisisetemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne“, rekao je Đerlek. Dodao je da infekcije mogu da dovedu do usporenja spermatizoida, ali i da se reproduktivni organi i spermatogoneza regenerišu.

„Pozivam studente da promene svoje mišljenje i slušaju svoje profesore“, naveo je Đerlek. Prema njegovim rečima, vakcinacija je izuzetno važna.

Objasnio je da se operativni plan vakcinisanja sprovodi, ali da može da bude nekih odlaganja. To se može desiti ako u tom času nema vakcina za koje se građanin opredeli. Vakcinacija se obavlja onako kako je planirano, a prioritet su rizične grupe, smatra Đerlek.

A kada je vakcinacija studenata u pitanju u medijima se pojavljuju oprečne informacije. U Nišu se tokom prvog dana vakcinisalo osam studenata, dok u Kragujevcu niko od studenata nije došao na vakcinaciju.

Iz studentskih poliklinika čule su se informacije da je interesovanje studenata za vakcinaciju malo. I sami studenti potvrđuju da su skeptični kada su vakcine u pitanju.

Sa druge strane, ministar prosvete Branko Ružić kazao je da se vakcinacija odvija perfektno. Na raspolaganju su AstraZeneka, Fajzerova i Sinofarm vakcina. Ružić je rekao da je interesovanje studenata u Beogradu veliko i da se vakcinišu u grupama od po šestoro.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 57 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 46 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend