Zdravlje

Dom zdravlja nizom akcija obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Dom zdravlja obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke nizom aktivnosti posvećenih prevenciji i lečenju ove bolesti. Nišlijke će imati prilike da u razgovoru sa lekarom saznaju više o prevenciji raka dojke, nauče kako da obave samopregled dojke i urade mamografski pregled svakog radnog dana od 8 do 11h, vikendom od 7 do 14h.

“Sve zainteresovane osobe imaju priliku da od zdravstvenih profesionalaca saznaju nešto više o mogućnostima prevencije, rane dijagnostike i lečenja raka dojke i da na medicinskom modelu savladaju tehniku samopregleda dojke”, kažu u Doma zdravlja.

Pozivaju sve sugrađanke starosti od 50 do 69 godina da zakažu mamografski pregled i provere zdravlje. Akcije se održavaju svakog dana u oktobru, a zainteresovane Nišlijke u Dom zdravlja mogu otići radim danima u prepodnevnim časovima od 8 do 11h, kao i vikendom od 7 do 14h.

Lekari upozoravaju da se opasnost od raka dojke povećava kod žena koje su imale prvi menstrualni ciklus pre 12. godine, onih koje su u menopauzu ušle pre 50. godine kao i kod žena koje još nisu rađale ili su rodile posle 30. godine.

Opasnost od pojave ove maloge bolesti javlja se i kod žena kod kojih je prilikom biopsije dojke uočen poremećaj normalnih struktura ćelija, žena koje su operisale rak na jednoj dojci, a kako kažu lekari rizik se povećava i ako je neko u porodici obolevao od raka dojke.

Obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke ima za cilj da podstakne žene da se redovno javljaju na preglede. Lekari kažu da je izlečenje raka dojke moguće ukoliko se otkrije na vreme u čak preko 90 odsto slučajeva.

Prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkom aktivnošću.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dusty Springfield
Za 2 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 4 minuta

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 8 minuta

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Zella Day
Za 12 minuta

Girls

Zella Day
Kylie Minogue And Years & Years
Za 15 minuta

A Second to Midnight

Kylie Minogue And Years & Years

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend