Zdravlje

Druga doza ruske vakcine i do 90 dana nakon prve

Druga doza ruske vakcine Sputnjik V mogla bi da bude data i do 90 dana nakon primljene prve doze, potvrđuju najnovija istraživanja Instituta Gamaleja. To je saopštilo Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, a preneo resorni ministar Nenad Popović. On je istakao da je to veoma važna informacija za ceo svet.

“Naši građani znaju da smo do sada drugu dozu davali posle 21 dana, ali poslednja istraživanja vakcine Sputnjik V pokazuju da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana. Ovo je dobra vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva”, naglasio je Popović.

Kako je Popović kazao, tu informaciju mu je prvo preneo direktor ruskog Instituta Gamaleja Aleksandar Gincburg.  Ona je i potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije Sergejem Glagoljevim. Popović je naglasio da je to veliko i važno saznanje u odnosu na dosadašnju praksu. Naime, druga doza i dalje se daje nakon tri nedelje iliti 21. dana.

“Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na korona virus”, rekao je Popović.

Resorni ministar Nenad Popović sastao se sa zamenikom ministra zdravlja Rusije Sergejem Glagoljevim. Oni su razgovarali o uspostavljanju proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji. Saglasili su se da sa optimizmom gledaju na saradnju Srbije i Rusije u proizvodnji vakcina. Prve vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu trebalo bi da budu proizvedene do kraja maja ove godine.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Shaed, Two Feet
Za 2 minuta

Part Time Psycho

Shaed, Two Feet
Elle King, Miranda Lambert
Za 5 minuta

Drunk (And I Don't Wanna Go Home)

Elle King, Miranda Lambert
Sparks
Za 9 minuta

Left Out in the Cold

Sparks
Gorillaz
Za 12 minuta

Feel Good Inc

Gorillaz
Gil Scott-Heron
Za 16 minuta

The Bottle

Gil Scott-Heron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend