Zdravlje

Dve trudnice obolele od kovida na lečenju u UKC

U Univerzitetskom Kliničkom centru trenutno je hospitalizovano 68 pacijenata obolelih od kovida, a među zaraženima su i dve trudnice, kao i dvoje dece.

“Jučerašnja brojka od preko 400 novozaraženih samo u Nišu pokazuje da smo postavili apsolutni rekord i to nije dobro. To je ceh za sve ovo što se dešvalo prethodnih dana”, kazao je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

On je napomenuo da u ovom trenutku stepen zaražavanja nepredvidiv, te nije moguće prognozirati dalji razvoj situacije i broj obolelih na dnevnom nivou.

“Jedini što je dobro jeste to što je broj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju relativno mali”, kaže Perišić i dodaje da se na Infektivnoj klinici trenutno leči 46 pacijenata, u Novom kliničkom centru 17 u stacionaru i 5 u jedinici intenzivnog lečenja, a među obolelima od kovida su i  dve trudnice i dvoje dece.

Ističe da je vakcinacija jedini način da se  zaštitimo. “Da se ne lažemo vakcinacija je sprečila mnoge teže oblike koji su mogli da se jave i mnoge nepotrebne smrti su izbegnute”, naglašava Perišić.

Na Dejčoj klinici trenutno se leči dvoje dece obolele od kovida, a prof dr. Jelena Vojinović, pomoćnik direktora za Dečje interne bolesti kaže da imaju lakšu kliničku sliku.

“Ono što nas trenutno zabrinjava je šta će biti do kraja januara. Nadamo se će deca nastaviti da imaju lakšu kliničku sliku jer imamo informaciju iz Doma zdravlja da je pritisak na primarni nivo zdravstvene zaštine veliki i da deca pojačano oboljevaju ali srećom prem našim merilima za sada nema nikakvih naznaka za teške kliničke slike”, kaže doktorka Vojinović.

Podsetimo epidemijska situcija u Nišu je ocenjena kao loša, a broj zaraženih juče je bio 411. Zbog porasta broja obolelih u celoj zemlji sutra zaseda Krizni štab.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 55 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 52 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 48 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 44 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend