Zdravlje

Epidemijska situacija nestabilna, ali pod kontrolom, veliki kašalj u Nišu zabeležen sporadično

Dok se Beograd suočava sa epidemijom velikog kašlja, a Vojvodini beleži visok procenat obolelih, u Nišu su registrovani samo pojedinačni slučajevi, koji nisu međusobno povezani kažu u Institutu za javno zdravlje za City Smart. Navode da su u našem gradu registrovana četiri slučaja velikog kašlja i to u minulog godini, dok novoobelih za sada nema. Ipak, uzimajući u obzir epidemijsku situaciju u celoj zemlji, procenuju da je epidemijska situacija u Nišu nestabilna, ali pod kontorlom.

Veliki kašalj koji je uzeo maha u Beogradu i Vojvodini, zabeležen je i Nišu, ali u mnogo manjem obimu. Ipak uzimajuću u obzir epidemijsku situaciju u čitavoj zemlji, niški Institut za javano zdravlje ocenjuje da je ona nestabilna, ali pod kontrolom.

„U Gradu Nišu veliki kašalj je registrovan samo kod pojedinačnih slučajeva koji nisu međusobno povezani. S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i za Grad Niš se procenjuje da je epidemiološka situacija nesigurna, ali pod kontrolom zdravstvene službe“, kazala je dr sc. med. Marina Kostić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje.

Kostić dalje objašnjava da su svi slučajevi velikog kašlja registrovani u prethodnoj godini i da novooboleih za sada nema. „U gradu Nišu u 2023. godini prijavljena su 4 potvrđena slučaja velikog kašlja: 3 slučaja u opštini Medijana i jedan slučaj u opštini Palilula. U 2024. nema potvrđenih slučajeva“, kaže sagovornica.

Dečja klinika puna, sezona virusa krenula od oktobra

Prof dr. Jelena Vojinovič, rukovodilac Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra, kaže da Pertusis odnosno Veliki kašalj nije uzeo te razmere kao u Beogradu i Vojvodini, ali bilo je dece i sa tim problemom.

„Nažalost, klinika je poprilično puna. Sezona respiratornih infekcija krenula je već oktobra meseca. Imali smo nekoliko malih epidemijskih talasa izazvanih različitim izazivačima. Tu je, pored uobičajenih adeno i rinovirusa, bio veliki nalet respiratornog sincicijalnog virusa od koga nažalost najviše oboljevaju odojčad i deca mlađa od dve godine. Pored toga, kovid nam je još uvek tu, zatim je došao talas gripoznih infekcija. Pertusis nije uzeo te razmere kao u Beogradu i Vojvodini, ali bilo je dece i sa tim problemom, srećom svi su imali dobar ishod“, kazala je Vojinović.

Pre proceni lekara do povratka Velikog kašlja, gotovo iskorenjene bolesti došlo je najverovatnije jer je opao procenat vakcinacije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lp
Za 0 minuta

One Like You

Lp
Fall Out Boy
Za 3 minuta

So Much For Stardust

Fall Out Boy
Michelle Gurevich
Za 8 minuta

Losing Touch

Michelle Gurevich
Sia
Za 12 minuta

Cheap Thrills

Sia
Edwin Collins
Za 15 minuta

If You Could Love Me

Edwin Collins

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend