Zdravlje

Epidemijska situacija u Nišu nestabilna, pojačana kontrola za praznike

Gradski štab za vanredne situacije ocenio je epidemijsku situaciju u Nišu kao nestabilnu zbog pojave novog omikron soja virusa i blagog porasta broja novozaraženih. Nove mere nisu donete, ali je najavljena stroža kontrola poštovanja mera koje su na snazi, za vreme paznika.

Iz Štaba zaključuju da je broj zaraženih u blagom porastu od 24. decembra i da je do toga došlo zbog učestalih okupljanja pred praznike i zato što su se građani opustili kada je reč o poštovanju mera.

„Uzrok blagog porasta, prema mišljenju Stručno operativnog tela, jeste učestalost okupljanja sa rođacima i prijateljima, pretprazničnih slavlja i pretprazničnog raspoloženja, a samim tim i opuštenosti u pogledu poštovanja mera zaštite od koronavirusa“, kažu iz Gradskog štaba.

Na osnovu mišljenja i izveštaja niškog Instituta za javno zdravlje, kao i analize situacije u gradu, Štab je zaključio i da je moguća tendencija pogoršanja.

Kako kažu iz Štaba dve trećine novozaraženih pripadaju starosnoj kategoriiji od 10 do 49 godina, a najugroženiji su stariji od 55 godina kojima mlađi prenose virus, što može dovesti i do smrtnog ishoda.

Iako novih mera neće biti za vreme predstojećih praznika, iz Grada najavljuju pojačanu kontrolu. Kako piše u saopštenju Komunalni milicajci i komunalni redari će u novogodišnjoj noći i tokom praznika kontrolisati poštovanje mera i preduzimati ono što je u njihovoj nadležnosti.

Apeluju na Nišlije da tokom okupljanja za novogodišnje i božićne praznike striktno poštuju sve propisane epidemiološke mere i da se vakcinišu.

Ističu da će vakcinalni punkt u Domu zdravlja raditi i 1. i 2. januara od 7 do 13:30, kao i 3. i 7. januara od 7 do 20 sati, dok će kovid ambulante u Čairu i Duvaništu raditi svakog dana od 7 do 20 sati, a građanima su dostupne sve vakcine.

Podsetimo, o pojavi novog soja virusa govorio je i prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog Kliničkog centra. On je kazao da Nova zgrada ostaje u kovid sistemu do daljnjeg i da se pogoršanje situacije očekuje već posle Božića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

En Vogue
Za 0 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Kane Brown
Za 4 minuta

What Ifs

Kane Brown
Suede
Za 7 minuta

So Young

Suede
Zombies
Za 11 minut

Time of the Season

Zombies
Travis Tritt
Za 14 minuta

Burning Love

Travis Tritt

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend