Zdravlje

Epidemiološka situcija u gradu ozbiljna, neophodna buster doza

Foto. arhiva
Epidemiološka situacija u Nišu je ozbiljna, kaže prof dr. Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. Prema njegovim rečima porast broja novozaraženih zabeležen je u poslednje dve nedelje.

Jerkan ističe da se porast broja zaraženih beleži od 25. decembra. Kako kaže direktor Doma zdravlja broj zaraženih je za dve nedelje porastao skoro devet i po posto, ali u ovom trenutku ne može da prognozira da li je pred nama novi talas, to će se videti, kaže sagovornik kroz nedelju dana.

Ističe da je vakcinacija jedini spas, te da je važno da građani prime i treću, buster dozu.  „U Nišu je u poslednjih pet meseci sve tri doze vakcina primilo 51 stanovništva. Uz onih deset odsto koji su preležali kovid postoji određena zaštićenost. Takođe postoji šansa da i oni dobiju kovid, ali u mnogo blažem obliku“, kaže Jerkan i objašnjava da će oni koji su vakcinisani izbeći fatalni ishod.

Jerkan upozorava da je vakcinacija u poslednje vreme opala i da su u najvećoj opasnosti stariji sugrađani koji nisu primili treću dozu. „Vakcinacija starijih sugrađana nam je prioritet, jer omikron sada ide u kombinaciji sa delta sojem i daje težu kliničku sliku. Mi ćemo napraviti 20 ekipa koje će ići na teren, ali nam je neophodna pomoć predsedika mešnih zajednica i opština“, kaže Jerkan.

Sagovornik napominje da epidemija nije prošla i da su u opasnosti svi, te da apeluje na sugrađane da se što pre vakcinišu i tako zaštite sebe i druge.  Vakcinacija se odvija u centralnom objektu Doma zdravlja (ulaz broj 5), a građanima su na raspolaganju sve vrste vakcina.

Podsetimo u toku jučerašnjeg dana urađeno je 122o testova, od čega 258 sa pozitivnim rezultatom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Juanes
Za 4 minuta

La Verdad

Juanes
Big Mountain
Za 7 minuta

Baby I Love Your Way

Big Mountain
Denis & Denis
Za 11 minut

Soba 23

Denis & Denis
Igor Vince
Za 15 minuta

Zaboravili Smo Da Zivimo

Igor Vince
Slash With Marta Sanchez
Za 19 minuta

Obsession

Slash With Marta Sanchez

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend