Zdravlje

Fajzerova vakcina od sada i za tinejdžere

Imunizacija građana će tokom predstojećih praznika teći neometano i odvijaće se u centralnom objektu Doma zdravlja svakog dana u periodu od 8 do 20h. Građanima su na raspolaganju sve četiri vakcine. Novina je da će od sada Fejzerovu vakcinu moći da prime i tinejdžeri koji su napunili 16 godina.

“Dom zdravlja će tokom praznika raditi kao i svakog drugog dana. Građanima su dostupne sve četiri vakcine”, kazao je Milorad Jerkan, direktor ove ustanove. Istakao je se dobar trend vakcinacije u Nišu oslikava se na broj kovid pacijenata, koji je u opadanju, što ukazuje na to da se epidemiološka situcija u gradu stabilizuje.

Prema Jerkanovim rečima najveći broj građana opredelio se za Sinofarm, odnosno kinesku vakcinu. Do sada je dato više od 101.000 doza ove vakcine, sledi Fajzer sa 21.000 datih doza, Sputnjik V sa 18.000 i AstraZeneka sa skoro 10.000. On je kazao da je prvu dozu vakcine do sada primilo 47,93 odsto, a drugu 35,69 odsto.

“Ekipe Doma zdravlja će za vreme praznika na terenu obići 40 sela, u kojima će vakcinisati i revakcinisati građane”, kazao je i dodao da je do sada na seoskom području dato preko 8.500 vakcina. Dodaje da su u 95 odsto slučajeva stanovnici sa seoskog područja odlučivali za kinesku vakcinu.

Kada je reč o starosnoj grupi vakcinisanih građana, Jerkan ističe da je među imunizovanim Nišlijama najviše građana starijih od 65 godina, zatim onih od 60 do 65, godina. On je kazao da je nezadovoljan kako teče vakcinacija građana starosne dobi od 50 do 55 godina, jer se vakcinisalo svega 12-13 odsto. Napominje da ga posebno  zabrinjava što se jako mali broj mladih odlučuje da primi vakcinu.

Jerkan je kazao da se sportistima preporučuje AstraZeneka vakcina i pozvao ih da se što pre vakcinišu. On je istakao da su upravo sportisti oni koji su PCR test radili u najvećem broju. Dodaje da je starosna granica za Fajzerovu vakcinu pomerena i da će od sada moći da je prime i 16-godišnjaci.

“Nezadovoljan sam poštovanjem epidemioloških mera u Nišu. To skoro i da ne postoji, maske ne nosi niko, sem možda stariji građani”, kazao je Jerkan. Dodaje da mladi svake večeri sede na keju i ne vode računa o distanci.  Istako je da ga plaši scenario koji je usledio nakon Sretenja kada je drastično porastao broj zaraženih na dnevnom nivou.On je apelovao na sve sugrađane da se strpe još deset dana i da se što pre vakcinišu kako bi se epidemiološka slika popravila.

Za vreme praznika radiće i kovid ambulante, a PSR testovi će se raditi samo 1. i 3. maja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend