Zdravlje

HPV vakcina najvažniji vid borbe protiv raka grlića materice, u Nišu od maja dato oko 1.000 doza

Vakcina protiv koronavirusa
Iako je HPV vakcina protiv Humanog papiloma virusa, primarnog uzroka nastanka raka grlića materice, nekoliko godina unazad dostupa i kod nas, a od prošle godine i besplatna za uzrast do 19 godina, kod pojedinih roditelja i dalje postoji bojazan, koja se odnosi pre svega na bezbednost vakcine i uticaj na reproduktivno zdravlje. Lekari, sa druge strane kažu da nema razloga za bojazan jer je vakcina potpuno bezbedna i da je kao takva najvažniji način borbe sa ovom opakom bolešću, koja je vodeći uzročnik smrtnosti kod žena, te da je važno da je prime kako devojčice tako i dečaci, koji su važni u lancu prenošenja virusa.

„Jako sam se obradovala kada sam čula da je vakcina stigla kod nas, da je dostupna i besplatna. Iskreno, ta vest mi je izmamila osmeh na lice jer postoji šansa da pomognemo našoj deci da budu koliko-toliko zaštićena od onoga od čega mi nismo mogli da budemo. Odluka je bila jednostavna. Ako znamo podatak da postoji velika šansa da se kroz život zarazi HPV virusom, čak neverovatnih osamdeset odsto, onda je jasno zašto smo suprug i ja odlučili da to uradimo“, kaže Mirjana majka jedne dvanestogodišnjakinje i dodaje da je vakcinu primio i njen sedamneastogodišnji sin po preporuci lekara.

Mišljenja roditelja o ovoj vakcini su podeljena dok je pojedine obradovala vest da je vakcina besplatna, kod drugoj je izazvala bojazan u bezbednost iste. „Čula sam da je vakcina besplatna, ali još uvek nisam sigurna da li ću odvesti moju devojčicu koja ima jedanaest godina da je primi. Iskreno me brine da li je vakcina bezbedna i kako će to dalje odraziti na njeno reproduktivno zdravlje ako je primi tako mlada“, kaže Slavica i dodaje da će ona i suprug još razmisliti o ovoj opciji.

Lekari navode da je vakcina potpuno bezbedna i da nema alternativu, posebno kada se uzme u obzir da je rak grlića materice drugi vodeći uzročnik smrtnosti kod žena, odmah iza raka dojke.“Ono što je u ovom veku možda najvažniji iskorak u borbi protiv raka grlića materice to je vakcina. Vakcina je u početku bila dvovalentna, pa četvorovalentna, sada je devetovalentna što znači da je ova savremena, ili najnovija generacija vakcina napravljena tako da pruža zaštitu od devet tipova humanih papoloma virusa i ona nam je najznačajniji način borbe protiv humanih papiloma virusa“, kaže dr Miodrag Savović, specijalista ginekologije i akušerstva, Doma zdravlja.

Sagovornik objašnjava da vakcinu mogu da prime i  devojčice i dečaci uzrasta do 19 godina. „Vakcinu mogu da prime i devojčice, ali i dečaci zatp što u dečaci važni u onom lancu prenošenja infekcije i zato nam je važno da oba pola dobiju vakcinu. Primarno nam je da vakcinišemo devojčice koje imaju 13 godina, ali su i sve godine nešto pre i posle toga. Vakcina se prima u dve doze do 14. godine, a od 15. godine u tri doze“, ističe Savović.

Navodi da prvi rezultati pokazuju da je u niškom Domu zdravlja od maja meseca dato oko 1.000 doza vakcina, a učešće dečaka je oko 150 što kako kaže ohrabruje jer statistika govori u prilog tome da roditelji prepoznaju značaj vakcinacije po zdravlje dece. Lekar ističe da iako vakcina štiti od devet tipova virusa još uvek postoji više od trideset, te je pored vakcinacije preventiva u vidu uzimanje brisa i kolkoskopkog pregleda ključ za očuvanje ženskog zdravlja.

Podsetimo, od raka grlića materice u svetu svake godine oboli više od  30.000 žena, dok je u našoj zemlji taj broj veći od 1.000. Gotovo polovina obolelih u svetu izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, dok je kod nas taj broj nešto manji – skoro pa trećina.

U cilju podizanja sveti o važnosti prevencije ove bolesti od 2007. godine, krajem januara se  obeležava Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice koju prati niz aktivnosti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Justin Timberlake
Za 0 minuta

Rock Your Body

Justin Timberlake
En Vogue
Za 3 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Kane Brown
Za 8 minuta

What Ifs

Kane Brown
Suede
Za 11 minut

So Young

Suede
Zombies
Za 15 minuta

Time of the Season

Zombies

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend