Zdravlje

Igračke za mališane koji se leče od malignih bolesti na Dečjoj klinici

Povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka, kompanija "Leoni" donirala je igračke za mališane koji se leče na Klinici za dečje i interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

U želji da mališanima koji praznik provode u bolnici, olakša boravak,  društveno odgovorna kompanija koja  godinama posluje u Nišu, donirala je izgračke hemaonkološkom odeljenju Dečje klinike.

„Mi znamo kako da im pomognemo i to činimo lekovima, negom, pažnjom, a neki drugi to rade onim što ini najviše vole – igračkama“, kazao je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Na Klinici trenutno boravi šestoro mališani, a lekari kažu da zabrinjava što je poslednjih godina sve veći broj dece obolele od malignih bolesti.

Rak kod dece čini od 0,4 do 4% svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta i vodeći je uzrok smrti dece i adolescenata uzrasta od 0 do 19 godina.

U proseku svake godine se registruje 400.000 novoobolelih osoba, od kojih je više od 2/3 uzrasta do 14 godina, dok u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka.

Podsetimo, Svetski dan dece obolele od raka  ustanovljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka i od tada se obeležava u više od 100 zemalja širom sveta.

U našoj zemlji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 36 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 32 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 29 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend