Zdravlje

Iz Kriznog štaba najavili pojačane kontrole na mestima gde se okuplja veći broj ljudi

Nakon današnjeg zasedanja gradskog Kriznog štaba u Nišu ocenjeno je da je situacija kranje loša i da će zbog toga morati da se pooštre mere. Posebno će, kako najavljuju, biti kontrolisana ona mesta gde se okuplja više ljudi, poput tržnih centara i javnog saobraćaja.

Ocena Kriznog štaba je da je epidemiološka situacija u Nišu izuzetno nepovoljna, a starosna granica se sve više pomera. Na to, kako navode, ukazuje podatak da su dve trećine novozaraženih iz starosne grupi od 10 do 49 godina.

“Zdravstveno najugroženije grupe koronavirusom su stariji od 55 godina kojima virus prenose mlađe osobe i među kojima su najčešći smrtni ishodi. Dnevni rekord broja zaraženih u Nišu zabeležen je ovog 17. septembra od 400 pozitivnih”, piše u saopštenju Grada.

Gradski štab za vanredne situacije još jednom ističe da je vakcinacija stanovništva jedini pravi bedem porastu oboljevanja i masovnog zaražavanja.

“Kolektivni imunitet protiv opakog virusa postiže se kolektivnom svešću o opasnosti s kojom smo suočeni. Svaka dezinformacija izrečena u javnom prostoru relativizuje tu opasnost, a posledica toga je porast broja obolelih, hospitalizivanih i umrlih”.

Najavljuju da će preduzeti mere opsežne kontrole i nadzora propisanih mera zaštite na mestima na kojima se okuplja veći broj građana, a posebno u tržnim centrima, velikim marketima, javnom saobraćaju i slično.

Gradski štab uputio je preporuku Univerzitetu u Nišu da blagovremeno preduzme mere uoči početka školske godine i obezbedi efikasnu kontrolu poštovanja epidemiloških mera zaštite.

Osnovnim i srednjim školama upućena je preporuka u kojoj se insistira na obezbeđivanju adekvatnih uslova za izvođenje kombinovane nastave u odnosu na prostor i kontrolu poštovanja propisnih mera: maska, distanca, dezinfekcija.

Navode da će uz pomoć Stručno-operativnog tima pratiti dalji tok epidemije preduzimajući, prema potrebi, oštrije mere u odnosu na propisane u Republici Srbiji u borbi sa koronavirusom.

Podsetimo, nakon današnjeg zasedanja članovi gradskog Kriznog štaba nisu hteli da daju izjave već je samo najavljeno da će javnost saznati o daljim koracima iz saopštenja.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dan Croll
Za 1 minut

On Top

Dan Croll
Lp
Za 5 minuta

Angels

Lp
Kylie Minogue And Years & Years
Za 8 minuta

A Second to Midnight

Kylie Minogue And Years & Years
Rob Thomas
Za 12 minuta

I Think We'd Feel Good Together

Rob Thomas
Billie Eilish
Za 14 minuta

Therefore I Am

Billie Eilish

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend