Zdravlje

Janković: Može doći do zatvaranja kafića i restorana

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Imunolog i član Kriznog štaba, Srđa Janković, izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba inicijalno, kada je odobrena skijaška sezona, poručio da je 30 odsto punog kapaciteta maksimum koji se može dozvoliti. Da li su mere ispoštovane pokazaće se u narednim danima, kazao je on.

,,Jasno je da su oči uprte u planine, neke mere nisu poštovane strogo, ne toliko na samom skijalištu, koliko u pratećim sadržajima”, rekao je Janković za RTS . On je dodao da se mere krše i po gradovima.

Pojedini mediji pisali su da Krizni štab razmišlja o zatvaranju  kafića i restorana. Međutim Janković kaže da se o tome u ovom trenutku ne razmišlja, ali da se ne isključuje. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša može se dogoditi da se ugostiteljski objekti potpuno zatvore, ali ne sada.  ,,Ako objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi. Odnosno da se preventiva za rešavanje sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno da se donesu strože mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se sprovedu postojeće mere,” kazao je Janković.

Dodaje da nije suština da tražimo krivce za nepoštovanje mera i otvaranje skijališta. Napominje da je važno pronaći način da se situacija poboljša tamo gde i  koliko je moguće. ,,Ako to ne učinimo, kaže imunolog, sledi nam znatno povećanje broja zaraženih.” To bi značilo i sprovođenje strožih i rigoroznijih mera.

,,Svi se osećamo razočarano kada ne dopremo po ljudi da moraju da se sprovode preventivne mere zaštite od virusa”, kazao je Janković komentarišući slike iz noćnih klubova.  On se osvrnuo na veliki broj žurki koje su održane za praznik, uprkos merama, apelima i upozorenjima.

Janković napominje da je broj vakcinisanih građana još uvek mali da bi se efekti vakcinacije videli. On je istakao da vakcina nije čarobni štapić i da vakcinacija ne sme biti izgovor za opuštanje i nepridržavanje preventivnih mera zaštite. Apelovao je na  građane da budu odgovorni pre svega prema sebi, a onda i drugima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali