Zdravlje

Jedna od devet osoba ima neku bolest bubrega

Jedna od devet osoba u svetu ima neku bolest bubrega, pokazuju istraživanja. Bolesti bubrega nisu tako retke kao što se misli. U 2019. godini je u svakoj nedelji 5 osoba izgubilo život čekajući transplantaciju bubrega, navode na sajtu Doma zdravlja Niš.

Prosečno čekanje na transplantaciju bubrega iznosi tri godine. Zbog toga se na 11. mart, Svetski dan bubrega, naglašava važnost prevencije i redovnih pregleda, kao i prepoznavanje faktora rizika. Slogan za ovu godinu je „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“.

Faktori rizika za nastanak bubrežnih bolesti su dijabetes, hipertenzija, gojaznost, kao i porodična istorija bolesti bubrega. Lekari upozoravaju da početna bolest bubrega obično ne daje simptome, ali da bubrežne bolesti mogu napredovati sve do njegovog otkazivanja. Ipak, ova bolest se može lečiti i što se ranije otkrije, to je bolje po pacijenta.

„Iako su mere kojima se bolesti bubrega mogu sprečiti izuzetno važne, od velikog značaja je i podrška osobama koje žive sa bolestima bubrega. Hronična bolest bubrega veliki je izazov, kako za pacijenta, tako i za osobe u bliskom okruženju“, kažu u Domu zdravlja.

Oni su rekli da postavljanje dijagnoze veoma utiče na kvalitet života obolelog, kao i na njegove svakodnevne aktivnosti. Može doći do pojave anksioznosti, depresije, kognitivnih oštećenja, gastrointestinalnih problema i problema sa spavanjem.

Pandemija bolesti izazvane koronavirusom je, između ostalog, pogodila i bubrežne bolesnike. Mnogi od njih su poslednjih godinu dana mogli da se zaštite isključivo boravkom kod kuće. Oko 25% osoba koje su zbog bolesti izazvane ovim virusom bile na mehaničkim ventilatorima, razvile su akutnu bubrežnu slabost i bile lečene dijalizom.

„Sam slogan za 2021. „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“ predstavlja polazno sredstvo za usvajanje novih znanja o samoj bolesti i efikasnom upravljanju simptomima, ali i načinu osnaživanja obolelih. Krajnji cilj je: podstaći ih da aktivnije učestvuju u životu“, zaključuju u Domu zdravlja.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 7 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 3 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
On Air!

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
Za 2 minuta

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend