Zdravlje

Jerkan: Studenti i dalje nedovoljno zainteresovani za vakcinaciju

Vakcinalni punktovi za studente, ali i sve zainteresovane da se vakcinišu protiv koronavirusa postavljeni su na nekoliko niških fakulteta. Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan posetio je Filozofski fakultet i pozvao studente da dođu u što većem broju da prime vakcinu jer za sada ne postoji dovoljno velika zainteresovanost u odnosu na to koliko je ta populacija važna u borbi protiv virusa.

“Na vakcinalnim punktovima pozvani su svi. Čak i oni koji žele da budu ponovo mladi i ponovo studenti”, kazao je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan prilikom posete Filozofskog fakulteta gde će ove nedelje moći da dođu svi zainteresovani na vakcinaciju, bilo da studiraju ili su to odavno završili.

Niš za sada vodi po broju vakcinisanih u Srbiji, naveo je Jerkan.

“Mogu da kažem da smo sa sinoćnim davanjem vakcina prešli 66 odsto datih prvih vakcina i skoro 62 odsto datih drugih vakcina, ali je evidentno da to sada nije dovoljno. Ono što je najvažnije je da je to populacija koja nam je najpotrebnija da se vakciniše, kao i populacija između 40 i 50 godina.

Punktovi će biti postavljeni od pondeljka 4. oktobra do petka 8. oktobra, a postoji mogućnost da će se nakon ove akcije fokusirati na srednje škole.

“Videćemo sledeće nedelje da li ćemo ostati  na fakultetima ili ćemo krenuti po srednjim školama, ali je cilj da budemo terenski non-stop na usluzi Grada Niša.

Ističe da će u slučaju neophodnosti štandove postaviti i na Trgu. Što se samog odziva mladih tiče, u Nišu raste broj vakcinisanih, ali ipak nema dovoljno studenata.

“U Nišu je dobar odziv mladih, ja mogu to da kažem jer imam preko 33 odsto vakcinisanih od 18 do 30 godina. Međutim, nemamo dovoljno vakcinisanih konkretno od 18 do 21 godine i bilo bi dobro kada bi jedno 3.000 studenata vakcinisali što je neverovatno u ovom trenutku. Onda bi došli na neki broj približan 45 odsto i trebalo bi nam još 15.000 građana Niša da bismi mogli da kažemo da smo siguran grad.

Dodaje da je po statističkim podacima Kovid preležalo već 15,31 odsto stanovništva. Jerkan je pozvao i one koji su preležali da dođu da se vakcinišu, kao i one koji su već vakcinisani da nakon šest meseci dođu i prime treću dozu.

“Problem je u tome što neka istraživanja koja su rađena na Fajzer Univerzitetu u Njujorku govore da najčešće u petom mesecu nakon vakcinacije dolazi do zaražavanja. Imuni sistem slabi i nije loše da se za sada na svakih šest meseci vakcinišemo”, poručio je Jerkan i ponovo pozvao prvenstveno studente da se vakcinišu u što većem broju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend