Zdravlje

Klinički centar organizuje preventivne preglede za rano otkrivanje raka dojke

Centar za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra organizuje akciju besplatnih mamografskih pregleda namenjenih ženama starosti od 50 do 69 godina. Pregledi se obavljaju u periodu od 8 do 20 sati i nije potreban uput.

„S ciljem prevencije raka dojke i promocije zdravlja, nakon organizovane akcije preventivnih pregleda dojke za žene iz radne populacije u Nišu, koja je naišla na veliko interesovanje, Centar za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, organizuje još jedan preventivni skrining dojke“, navode u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da će počevrši od 1.marta sve žene starosti između 50 i 69 godina moći da urade skrining mamografiju. Reč je dijagnostičkoj metodi koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja.

Pregled je besplatan i traje nekoliko minuta, a žene koje žele da obave skrining mamografiju, potrebno je da se prijave na broj telefona Centra za radiologiju 060 733 3930 i na dan pregleda sa sobom ponesu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu. Preventivni pregledi se obavljaju u periodu od 8 do 20h, a planirano je da se u toku jednog dana pregleda 60 žena.

„Ovakve akcije su pokazale da su preventivni pregledi dojki najznačajniji za rano otkrivanje bolesti bez tegoba. Ako se bolest otkrije u ranom stadijumu izlečenje je preko 95 odsto kod žena“, ističu iz Kliničkog centra i dodaju da akcija nema vremensko organičenje tj. da će trajati sve dok postoji potreba pacijentkinja.

Podsetimo, Univerzitetski klinički centar je i ranije organizovao slične akcije, a Nišlijke imaju priliku da urade skrining na rano otkrivanje raka dojke i u Domu zdravlja u okviru akcije „Otvorenih vrata“ koje se organizuju svakog vikenda.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Za 1 minut

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Za 4 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Za 8 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 12 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 15 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend