Zdravlje

Ključna pravila za bezbednost hrane

Da bismo bili sigurni u bezbednost hrane koju jedemo neophodno je da održavamo higijenu, odvajamo sveže i kuvano, da hranu kuvamo dovoljno, da je čuvamo na bezbednim temperaturama, koristimo ispravnu vodu i sveže namirnice!

1. Održavajte higijenu!

Obavezno perite ruke sapunom i vodom pre i tokom pripreme hrane. Operite ruke sapunom i toplom vodom posle upotrebe toaleta. Operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor koji ste koristili za pripremu hrane. Zaštitite namirnice od insekata i glodara.

ZAŠTO?

Brojni mikroorganizmi se nalaze u zemlji, vodi, vazduhu, ali i životinjama i ljudima. Njih ima na rukama, krpama za brisanje, sunđerima, priboru za jelo, daskama za pripremu hrane. Oni se prenose direktnim kontaktom prilikom pripreme hrane i tako mogu da dovedu do pojave različitih bolesti koje se prenose hranom.

2. Odvojite sveže i kuvano!

Uvek odvajajte meso i ribu od ostalih namirnica prilikom pripreme. Za pripremu svežih namirnica koristite poseban pribor i daske za sečenje. Čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama da biste izbegli kontakt između sveže i već pripremljene hrane.

ZAŠTO?

Sveže namirnice, a posebno meso, riba i morski plodovi i njihovi sokovi, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice prilikom pripreme i čuvanja.

3. Kuvajte dovoljno!

Kuvajte hranu temeljno, posebno meso, živinu, jaja i morske plodove. Pustiteü da supa i čorba vri nekoliko minuta da biste bili sigurni da je temperatura premašila 700C. Uverite se da su sokovi iz termički obrađenih mesa i ribe bistre boje, a nikako ružičasti. Idealno je za proveru temperature koristiti termometar. Ranije pripremljenu hranu prokuvajte pre upotrebe.

ZAŠTO?

Dovoljno duga termička obrada (kuvanje ili pečenje) uništava mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje. Kuvanje na temperaturi preko 700C čini hranu bezbednijom za upotrebu.

4. Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama!

Ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Sve sveže i skuvane namirnice koje se brzo kvare neophodno je čuvati u frižideru (poželjno je na temperaturi do 50C). Prilikom otapanja zamrznutih namirnica prvo ih stavite u fižider nekoliko sati, a tek onda otapajte na sobnoj temperaturi.

ZAŠTO?

Mikroorganizmi mogu da se razmnožavaju veoma brzo ukoliko se hrana čuva na sobnoj temperaturi. Ako su pak temperature ispod 50C ili preko 600C razmnožavanje većine mikroorganizama je usporeno ili zaustavljeno.

5. Koristite ispravnu vodu i sveže namirnice!

Koristite ispravnu vodu sa česme ili flaširanu vodu za piće ili pripremu hrane. Birajte sveže namirnice.
Dobro operite povrće i voće pod mlazom hladne vode pre čišćenja i upotrebe. Proverite datum proizvodnje i rok trajanja namirnica na pakovanju.

ZAŠTO?

Ako je voda uzeta sa izvora koji ninije ispitan i sadrži mikroorganizme, oni mogu da naruše zdravlje. Pravilan odabir namirnica, njihovo pranje i ljuštenje smanjuje rizik od zaraze.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Carly Rae Jepsen
Za 0 minuta

Cry

Carly Rae Jepsen
Calvin Harris
Za 3 minuta

Hard to Love

Calvin Harris
Jennifer Lopez
Za 7 minuta

Carino

Jennifer Lopez
Sublime
Za 11 minut

Smoke Two Joints

Sublime
Queen
Za 13 minuta

Another One Bites the Dust

Queen

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend