Zdravlje

Ko sve treba da primi treću dozu vakcine?

Nakon što je kineska kompanija za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa Sinofarm najavila da se ispituje potreba za trećom dozom vakcine, postavlja se pitanje ko bi trebalo da primi tu treću dozu. Stručnjaci kažu da to neće biti potrebno kod svih, već samo kod onih čiji imunski odgovor na prve dve doze nije adekvatan.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, napomenula da postoji nekoliko kategorija ljudi koji mogu biti kandidati za treću dozu. Kako je navela, to su oni sa nižom vrednosti antitela, kao i oni kod kojih dođe do infekcije ili razvoja simptoma.

„To mogu biti i stariji koji nisu dobro odgovorili na primenu prve dve doze. Postojaće potreba za tim, ali ne za sve osobe“, navela je ona u izjavi za RTS.

Gnjatović je još kazala da se nakon prirodne infekcije stvara zadovoljavajući imunitet. Antitela opstaju mesecima nakon bolesti, istakla je ona. Nakon nastanka antitela tu su B ćelije koje su zapamtile kontakt sa virusom, a i T ćelije koje sprečavaju ponovnu bolest.

Kada je reč o vakcinama Fajzer, AstraZeneka i Sputnjik, one daju brz humoralni odgovor, napominje Gnjatovićeva. Kineska vakcina Sinofarm izaziva odgovor dosta kasnije. Potrebne su dve nedelje od primanja druge doze, a nekad se dešava tek nakon četiri-pet nedelja posle druge doze, rekla je naučna saradnica INEP-a.

„Antitela se stvaraju kod većine ljudi. Kod starijih od 70 uglavnom kod muškaraca postoji taj manji problem da je humoralni odgovor slabiji od očekivanog. Populacija od 18 godina do 65 dobro odgovara i skoro svi imaju očekivani humoralni odgovor“, naglašava Gnjatovićeva.

Ona je takođe govorila o tome šta se dešava ako dođe do pada antitela. Podvukla je da to nije razlog za zabrinutost, jer je odgovor na vakcinu individualan. Opadanje antitela dešava se kod vakcina Fajzer i Sinofarm, dok kod Sputnjika i AstarZeneke ne.

Gnjatovićeva naglašava da merenje količine antitela jeste važno za nauku. Ono daje podatak da li je odgovor na vakcinu uopšte i ostvaren.

„Nama podatak ne govori ništa o protekciji, ne znamo ništa o toj korelaciji. Nužno ne znači da ćete biti lošije zaštićeni ako imate 20 a ne 40 vrednost“, ističe Gnjatovićeva. Ukazala je i da ne bi trebalo da bude problem ako neko primi dve različite vakcine. Kaže da su čak istraživanja išla u tom pravcu da su nakon dve različite vakcine bolji efekti.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 27 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 24 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 20 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend