Zdravlje

Kod dvojice Indijaca u Nišu potvrđen koronavirus

Kod dvojice indijskih državljana potvrđeno je prisustvo na koronavirus, što je za neke medije potvrdio i direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan. RTS prenosi da je dvesta testirano i negativno, ali su dva testirana pozitivna i ne zna se još uvek o kom soju je reč. Tu vest su ubrzo nakon objavljivanja povukli bez obrazloženja.

U Nišu se trenutno nalazi oko 350 Indijaca u takozvanom “karantin turizmu”. Kod dvojice državljana Indije koji borave u Nišu je potvrđeno prisustvo virusa korona, pa se oni trenutno nalaze izolovani u sobama jednog niškog hotela i onemogućeno im je napuštanje zgrade, preneli su mediji.

“Od njih 15 koji borave u hotelu u naselju Brzi Brod u Nišu pozitivno je dvoje Indijaca, a prethodnih dana je urađeno 200 testova, takođe na lični zahtev državljana Indije koji su boravili u hotelu u gradu i svi su bili negativni “,  navode u Domu zdravlja u Nišu, prenosi RTS.

Ukoliko prekrše zabranu, preti im krivična prijava zbog nesprečavanja širenja zaraze kovidom-19.

O čitavom slučaju su obavešteni i pripadnici niške policijske uprave koji po nekoliko puta dnevno obilaze hotel koji je sad delimično u funkciji karantina. Policija navodno takođe kontroliše i postupanje po naloženim merama.

Prema nezvaničnim informacijama uzorci su poslati u neku od referentnih ustanova u zemlji kako bi se utvrdilo o kom soju korona virusa je reč.

Vest koju je RTS objavio kasnije je i povukao, dok su medijima prestali da se javljaju i vlasnici hotela gde su lica smeštena, a kasnije se nije javljao ni direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu jer, navodno, ima sastanak.

Direktor UKC-a Zoran Perišić kazao je za medije da u Kruševcu, u kovid objektima pod upravom UKC-a Niš nema nijednog Indijca sa infekcijom koronavirusa.

Podsetimo, dolazak državljana Indije u velikom broju je u Srbiji zabeležen  prvi put pre dve nedelje. Razlog zašto baš dolaze u Srbiju je taj što je ona zelena zona, te je samo na tranzitnom putu ka drugim zemljama. Indijci su prvo morali da budu u karantinu dve nedelje u niškim hotelima, nakon čega je trebalo da se testiraju. Tada su za naš medij vlasnici hotela izjavili da su zatečeni masovnijim dolaskom Indijaca jer su im bili najavljeni samo turisti i nije im bilo naglašeno da će biti u karantinu pod policijskom prismotrom.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” izdao je saopštenje 9. jula u kome se navodi da je Indija stavljena nа listu zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti kovid-19 zа tеritоriјu Rеpubliке Srbiје.

Vlada Srbije donela je i dopunu Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom.

“U izuzetnim slučajevima, kad postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti kovid-19, bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (novi sojevi virusa i sl.), može se naložiti i odrediti mera kućne izolacije u trajanju najviše do 7 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Republike Srbije, a o kojoj Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” bez odlaganja obaveštava Ministarstvo zdravlja – Sektor za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Upravu granične policije”, navodi se u dopuni.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Michelle Gurevich
Za 1 minut

Russian Romance

Michelle Gurevich
Kawala
Za 5 minuta

Angry Man

Kawala
Joy Crookes
Za 9 minuta

Feet Don't Fail Me Now

Joy Crookes
Skip Marley
Za 12 minuta

Refugee

Skip Marley
Touch And Go
Za 16 minuta

Straight No.1

Touch And Go

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend