Zdravlje

Kon: Ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus

Foto: Printscreen, RTS
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se epidemiološka situacija stabilizuje i da je zbog toga omogućen rad ugostiteljima, ali samo onima koji imaju bašte. Najveći broj vakcinisanih i dalje je u Beogradu i tamo se primećuje pad broja obolelih, izjavio je Kon za RTS. On je još jednom naglasio važnost vakcinacije i kazao da oni koji odaberu da se ne vakcinišu, biraju virus.

Predrag Kon poslao je snažnu poruku: “Ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus. To je suština. To nije preoštro. To je živa istina. Da li će ga dobiti za nedelju dana, mesec dana ili sledeće sezone, neće ga mimoići za vreme života”, naveo je on.

Pozitivno je to što se svuda povećava broj vakcinisanih, ali Kon kaže da Beograd i dalje prednjači. Trećina punoletnog stanovništva u Beogradu je vakcinisana. Nešto lošija situacija je u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, ali je i među tim mestima situacija različita. Stabilizacija je na vrlo visokom nivou, što ugostiteljima omogućava da rade uz restriktivne mere, objasnio je Predrag Kon.

Ovaj epidemiolog smatra da rizik treba da bude minimalan. To je moguće uz nošenje maski i u baštama ugostiteljskih objekata. Maske će se nositi sve vreme kada se ne konzumiraju piće ili hrana. Biće obavezan razmak od dva metra među stolovima. Konobari će morati da upozoravaju goste, dok će inspekcija i komunalna policija da kažnjavaju, navodi Kon. Bašte će raditi sa pola kapaciteta, a konobari treba da budu zaštićeni.

On je masovna okupljanja rekao da su neka vrsta inata, prkosa i borbe za život, ali ističe da je to potpuno iracionalno i pogrešno. Naglasio je da to destimulativno deluje na zdravstvene radnike i lekare, kao i da ne služi ničemu. Poručuje da će virus ostati s nama i da od nas zavisi koliku ćemo barijeru napraviti.

Što se tiče škola, razmišlja se o aktiviranju nastave. Međutim, Kon upozorava da je u mnogim zemljama, kad se to uradilo, porastao broj zaraženih. Kada je reč o povratku životu koji je bio pre epidemije, Kon kaže da situacija nije toliko loša. Za drugi pik trećeg talasa navodi da će trajati još najviše dva meseca. Prema njegovim rečima, to se može postići vakcinacijom i restriktivnim merama.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nina Simone
Za 2 minuta

Sinnerman

Nina Simone
King
Za 6 minuta

Piece of My Heart

King
Katie Melua
Za 10 minuta

If the Lights Go Out

Katie Melua
Hollies
Za 13 minuta

The Air That I Breathe

Hollies
John Denver
Za 17 minuta

Take Me Home, Country Roads

John Denver

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend