Zdravlje

Kon: Vanredno stanje nema alternativu

Dr Predrag Kon
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je, gostujući na RTS-u, izjavio da rezultat jedino može dati potpuno sprečavanje kontakata. Istakao je da vanredno stanje nema alternativu i da u suprotnom preti kolaps zdravstvenog sistema.

,,Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio. Daleko oštrije smo tražili. Da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja veći radi toga da se prekine lanac transmisije“, naglasio je Kon.

On je istakao da vanredno stanje nema alternativu. Objašnjava da medicinski deo Kriznog štaba ne može da predloži drugačije mere. Napominje da čitavo društvo mora da preuzme odgovornost za situciju u kojoj se nalazimo. Te, da oni znaju da je mera koju predlažu rigorozna i da će biti težak udar za ekonomiju, ali je to jedini način da se spasu životi.

,,Predlog je da da se zabrane nezaštićeni kontakti inače ćemo pući k’o zvečka, kaže Kon. Dodaje da će nam to postati jasno onda kada nam pukne zdravstveni sistem zbog preopterećenja.,,Nama je ugrožena vakcinacija na ovaj način. Ljudi koji su radili u crvenoj zoni, sada rade na vakcinaciji. Ne mogu i jedno i drugo.“

Kon ističe da postoji mali procenat onih koji ugrožavaju sve ostale, i da inspekcije ne mogu sve da postignu. ,,Ne može svaki čovek da ima svog policajca, mora da ima nešto u svesti. Ako se ne razume da je ovo smrtna bolest… Virus je svuda oko nas, niko ne razume kad se kaže da je virus u cirkulaciji“, navodi epidemiolog.

Podsetimo vikend za nama u Nišu je protekao burno. Komunalna milicija je dobila 26 prijava za remećenja kućnog reda i mira.  Dok su jednoj osobi napisali dve kazne, zbog prisustva na dve žurke u toku iste večeri.

Kon je istakao da je više puta naglašavao da će značaj vanrednog stanja da se shvati tek u narednom periodu. Naglašava da čitava Evropa nije shvatila ozbiljnost situacije. Podsećamo da Krizni štab još nije doneo konačnu odluku, ona će biti poznata u narednim danima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 29 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 26 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 22 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend