Zdravlje

Kovid laboratorije u Nišu prestaju da rade – lažna uzbuna ili istina koja je procurela?

Kovid Ambulanta Duvanište
U medijima se pronela vest da će kovid ambulante u Nišu od danas prestati sa radom zbog nestašiće reagenasa i sanitetskog materijala, što je potvrdio direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan za Politiku. Međutim, njegovu izjavu je demantovao Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Da li će građani koji sumnjaju da su zaraženi na dalje morati da se testiraju u privatnim laboratorijama, koje država ne priznanje, nismo uspeli da saznamo jer Uprava Doma zdravlja ne odgovara na pozive i poruke novinara.

Jerkan je za „Politiku“ potvrdio da materijal nedostaje i da se od petka rade samo analize samo za najteže pacijente i da se koriste poslednje rezerve jer novih isporuka nema mesecima.

Prema njegovim rečima, sredinom septembra su uočili da bi se slična sutucija mogla dogodili, te su poslali zahtev  RFZO 28. semptebra, a kako nije bilo odgovora zahtev je ponovljen i u novembru.

„Od filijale RFZO-a u Nišu dobili smo 2. decembra odgovor u kojem se navodi da našoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena“, kazao je direktor Doma zdravlja.

Dodao je da u dopisu RFZO-a reagensi nisu ni pomenuti iako se zna da bez njih laboratorije ne mogu da rade, to jest nisu moguće analize, brza dijagnostika i utvrđivanje neophodne terapije kod obolelih od korone.

Nakon odgovora od RFFZO kako kaže Jerkan pisali i samoj premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, uz molbu i zahtev da pomognu, jer su laboratorije na minimumu, međutim reakcija je izostala.

„Da li je moguće da niko ne reaguje na alarmantno stanje u Domu zdravlja u Nišu, koje se veoma brzo može pretvoriti u pravu katastrofu. Zbog ovakvog odnosa ugrožava se zdravlje građana i cele nacije“, zapitao se Jerkan.

Međutim RFZO demantuje ovakve navode i ističe da nijedna laboratorija u kovid ambulantama neće prestati sa radom jer nisu odobrena sredstva.

„Činjenica je da su sredstva potrošena, ali je isto tako tačno da su sredstva odobrena od strane RFZO, o čemu je direktor Doma zdravlja Niš usmeno obavešten, kao i da je potrebno da prođe proceduru usvajanja od strane Upravnog odbora RFZO“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi Upravni odbor će se održati u toku nedelje što je kako kažu Jerkan znao jer je sa njima u stalnoj komunikaciji.

Naglašavaju da RFZO prati potrošnju  svih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, posebno u uslovima aktuelne epidemiološke situacije, i obezbedio je dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima“.

Uprava Doma zdravlja nije odgovorila na naše pozive niti pitanja koja smo im uputili te za sada nije poznato kako će se situacija na dalje odvijati u kovid ambulantama.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Boa
Za 1 minut

Milion

Boa
Detour
Za 3 minuta

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 7 minuta

Maria Magdalena

Sandra
Virgins
Za 11 minut

Rich Girls

Virgins
Sam Smith
Za 14 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend