Zdravlje

Kovid propusnice uslovile povećan obim vakcinacije mladih

U poslednjih nedelju dana u Nišu je povećan broj mladih uzrasta od 18 do 30 godina koji su primili prvu dozu vakcine, kažu u Domu zdravlja. Prema njihovim rečima na dnevnom nivou se prvom dozom imunizuje 200-260 sugrađana, od kojih su više od polovine mladi.

“Brojke su jako visoke u poslednja dva meseca  imamo od 2.600 do 2.850 pregleda svakodnevno. Između 600 i 800 prvih pregleda, veliki broj testiranja između 1.000 i 1.200 i 300-400 zaraženih na dnevnom nivou”, kazala je Danijela Nešić, zamenica direktora Doma zdravlja.

Ona ističe da je juče prvi dan za skoro dva meseca u kome je zabeleženo 261 pozitivan na kovid, ali je bilo i manje testiranih, što uliva nadu, ali da bi se govorilo o pobošljanju broj zaraženih mora da nastavi da pada i narednih dana.

Prema njenim rečima juče je zebeležen i pad broja obolele dece njih 30, dok je danima pre toga taj broj na dnevnom viou bio između 50 i 70.

Nešićeva se osvrnula i na vakcinaciju i kazala da se poslednjih nedelju dana beleži porast broja vakcinisanih. Prema njenim rečima taj broj je  povećan za čak 100 prvih doza vakcina dnevno u odnosu na nedelje pre toga.

“U poslednjih nedelju dana povećan je obim vakcinacije, a ono što je posebno značajno je da je 60 -70 osto novovakcinsanih uzrasta od 18 do 30 godina. Još uvek je slaba vakcinacija uzrasta ispod 18 godina oko 900 deteta”, kaže sagovornica.

Podsetimo gradonačelnica Dragana Sotirovski je nedavno izjavila za RTS da su kovid propusnice uslovile povećanje obima vakcinacije, pre svega zaposlenih u ugostiteljskim objektima.

U Nišu je do sada dato preko 65 odsto prvih, 63 odsto drugih i 20 osto trećih doza vakcine. Punoletnim građanima su na raspolađaju sve vrste vakcina: Fajzer, Sputnjik V, AstraZeneka i Sinofarm, dok trudnice i mlađi od 18 godina mogu da prime samo Fajzer.

Vakcinacija se odvija svakodnevno u centralnom objektu Doma zdravlja, a kako kažu u ovoj ustanovi obilaze i okolna sela kako bi i oni sugrađani koji ne mogu da dođu do vakcinalnog punkta bili zaštićeni.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

En Vogue
Za 0 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Yard Act
Za 5 minuta

Payday

Yard Act
Soulsavers feat. Dave Gahan
Za 8 minuta

Tonight

Soulsavers feat. Dave Gahan
Lord Huron
Za 12 minuta

Mine Forever

Lord Huron
Blue Cafe
Za 16 minuta

Zlosc

Blue Cafe

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend