Zdravlje

Krizni štab: Nema popuštanja mera, akcenat na vakcinaciji

Foto: City Smart
Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da tokom predstojećih praznika neće biti popuštanja postojećih epidemioloških mera. Odluku Kriznog štaba obrazložio je epidemilog, Branislav Tiodorović koji je kazao da su želeli da izbegnu scenario od Sretenja kada je porastao broj zaraženih i da će o eventulanom popuštanju mera razmišljati nakon 8. maja.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović, je istakao da je ovakva odluka doneta kako bi se izbegao scenario koji je nastupio nakon Sretenja, kada se naglo povećao broj obolelih. On je kazao da se tek od 8. maja može očekivati razmišljanje o popuštanju mera.

“O popuštanju mera možemo da govorimo tek kada broj novozaraženih bude opao. Ako se bude spuštao ubrzano taj broj i ako sve mere budu poštovane, posle 8. maja ćemo razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju”, kazao je epidemiolog.

To znači, pojasnio je, da posle 8. maja može da se razmilja o otvaranju ugostiteljskih obejkata u zatvorenom prostoru, uz poštovanje mera i da se koristi samo 50 odsto kapaciteta. “E, tu je poruka i ugostiteljskim radnicima i muzičarima da se vakcinišu”, poručio je.

Tiodorović je izjavio da 90 odsto pacijenata koji se nalazi u kovid bolnicama nisu vakcinisani. Napomenuo je da nijedna vakcina nije efikasna 100 posto, tako da ima slučajeva oboljevanja i kod vakcinisanih, ali to su uglavnom lakše kliničke slike.

Istakao da je jedini efikasni lek za epidemiju vakcinacija stanovništva i da će fokus ubudućebiti na vakcinaciji mladih i radno angažovanih ljudi. Tiodorović je  najavio početak velike kampanje kako bi se što više mladih vakcinisalo, koja bi trebalo da počne 15. maja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 0 minuta

Purple Rain

Randy Crawford
Everything But the Girl
Za 5 minuta

Missing

Everything But the Girl
Lykke Li
Za 9 minuta

Get Some

Lykke Li
Jace Everett
Za 12 minuta

Bad Things

Jace Everett
Wizthemc
Za 15 minuta

World Is Fucked

Wizthemc

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend