Zdravlje

Krizni štab razmatra popuštanje mera, Tiodorović kaže da nije vreme za to

Foto: printscreen
Za danas od 16 časova planirana je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Premijerka Ana Brnabić kazala je da će videti da li je moguće još malo relaksirati mere. S druge strane, epidemiolog Branislav Tiodorović nije za popuštanje mera. On je rekao da sada nije vreme za to, kao i da su kovid bolnice zatrpane pacijentima.

Brnabićeva je za TV Pink rekla da će pre bilo kakve odluke imati konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba.

„Saslušaću lekare, da još jednom nađemo balans, trudiću se koliko god možemo još malo da relaksiramo mere“, rekla je Brnabić.

A epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da nije vreme za popuštanje mera. Istakao je da su kovid bolnice pune i ocenio da nije vreme za popuštanje mera dok se situacija ne stabilizuje.

On je za list Politika rekao da ima mnogo više zaraženih nego registrovanih. Kazao je i da se neki, najčešće mladi sa lakšom kliničkom slikom, ne javljaju na testiranje, jer neće da budu u samoizolaciji.

Ipak, naveo je da se razmišlja o otvaranju bašti kafića pod posebnim uslovima. Naime, važila bi posebna pravila, na primer da po osobi treba da se odvoji devet kvadratnih metara. Prema njegovim rečima, bitno je razgovarati sa građanima na terenu i čuti njihovo mišljenje, što on radi jer nije „kabinetski epidemiolog“.

Tiodorović je naglasio i da je potrebno imati dobru kampanju da bi vakcinacijom bio obuhvaćen veći procenat stanovništva, što je trenutno najslabija karika.

Premijerka Srbije je izjavila da Beograd prednjači u vakcinaciji. Kako kaže, zbog toga je u tom gradu primećen pad broja zaraženih. Podvukla je da je cilj da do kraja aprila 40 odsto punoletne populacije u Srbiji bude vakcinisano bar prvom dozom.

Brnabićeva je najavila da će u zemlju do ponedeljka stići više od 660.000 vakcina. Navela je i da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisati u utorak u Rudnoj Glavi i da će tako otvoriti drugi krug vakcinacije.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za -0 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 53 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 49 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend