Zdravlje

Krizni štab umesto konferencije povodom novih mera najavio saopštenje

U Gradskoj kući je jutros povodom epidemiološke situacije u Nišu zasedao Krizni štab za suzbiijanje epidemije koronavirusa. Članovi Kriznog štaba nisu želeli da se izjašnjavaju, već su najavili saopštenje.

Još uvek nije poznata odluka Kriznog štaba, ali kako je Zoran Perišić kazao za RTS pre zasedanja,  najverovatnije će se odluke najviše odnositi na školstvo. Poziv za medije stigao je iz kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, pa su novinari očekivali da će nakon zasedanja moći da čuju od članova detaljnije o odlukama, međutim se to nije dogodilo.

Epidemiolog i jedan od članova Kriznog štaba Branislav Tiodorović je kratko prokomentarisao da se svašta dešava i da ne može da da izjavu.

Pre sastanka Perišić se uključio u jutarnji program RTS-a i kazao da će nakon zasedanja predstaviti situaciju i da će najaviti koje su sve mogućnosti za suzbijanje epidemije.

,,S jedne strane imamo donete dobre mere od republičkog Kriznog štaba koje treba sprovoditi i nadzirati njihovo sprovođenje”, kazao je Perišić . Prema njegovim rečima, za sada je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje. Dodao je da se jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi na intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom.

,,Ta pacijentkinja je primer koliko korona može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, od 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće, nažalost, inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez”, rekao je Perišić, dodavši da se rodila zdrava devojčica od tri kilograma i 400 grama.

,,Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku”, istakao je Perišić.

Ponovo je istakao da upravo zbog sve više obolelih od kovida koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da rade punim kapacitetom operacije i da se sve “hladne operacije”, odnosno one koje nisu toliko hitne i od kojih život ne zavisi, odlažu.

“Ima rečenica koja kaže zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I to što neko ima kilu i to mu je jedina bolest koju ima i treba da operiše, nažalost to je njemu je jedna od najvećih problema u životu”, izjavio je Perišić.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja. Klinički centar će, prema njegovim rečima, zbrinuti sve hitne pacijente.

Podsetimo, ranije je dr Perišić preneo da se zbog pogoršane situacije odlažu sve “hladne operacije”, pa će neki pacijenti čekati još neko vreme, što je i sada ponovio.

,,Svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste”, zaključio je.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Neneh Cherry
Za 3 minuta

Woman

Neneh Cherry
Groove Armada
Za 7 minuta

My Friend

Groove Armada
Gregory Porter
Za 11 minut

Revival

Gregory Porter
Joe Mcbride
Za 14 minuta

Sunny

Joe Mcbride
Smokey Robinson
Za 18 minuta

Baby Thet's Backatcha

Smokey Robinson

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend