Zdravlje

Krizni štab upozorava: procenat vakcinisanih je nedovoljan da bi se dočekao novi pik epidemije na jesen

Epidemiološka situacija u Srbiji trenutno je stabilna, ali postoji mogućnost da vrlo brzo izmakne kontroli, kazala je dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja, nakon sednice Kriznog štaba. U prilog tome govori činjenica da je poslednjih dana zabeležen blagi porast broja novozaraženih. Kisić Tepavčević upozorava da je broj vakcinisanih nedovoljan da bi se dočekao novi pik epidemije na jesen.

Lekari su izrazili zabrinutost zbog porasta broja novozaraženih i upozorili da bi situacija vrlo lako mogla da izmakne kontroli. Upozoravaju da nas od jeseni očekuje novi pik virusa, koji kako kažu nećemo dočekati spremni, jer se neki građani još uvek opiru vakcinaciji.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka i članica Kriznog štaba kazala je da 99 odsto hospitalizovanih pacijenata nije vakcinisano. Prema njenim rečima, među preminulima od kovida nije bilo nijednog pacijenta koji je primio obe doze vakcine. “To je jasan pokazatelj da vakcina štiti od težih kliničkih slika i smrtnih ishoda”, ističe Kisić Tepavčević.

U Srbiji je vakcinisano manje od 50 odsto punoletnih građana što je nedovoljno za kolektivni imunitet.  “Deset gradova imaju manje od 30 odsto vakcinisanih, to je nedovoljno. Svega 17,42 odsto uzrasta od 18 do 30 godina je vakcinisano, manje nego svaki peti stanovnik. Mladi treba da shvate da ne postoji nijedna neželjena reakcija koja bi dovela u vezu sa kasnijim oboljenjem”, ističe Kisić  Tepavčević.

Podaci pokazuju da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu, Priboju, Nišu, Užicu, Kladovu i Novom Sadu. Dok je najmanji broj onih koji su prilimili vakcinu  u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici.

Na pitanje da li će građani morati da prime i treću dozu vakcine, ministarka je odgovorila da ona neće povećati kolektivni imunitet.

“Ciljna grupa su nam oni koji nisu primili nijednu dozu. Sada nije prioritet da razmišljamo o trećoj dozi, još uvek se rade istraživanja širom sveta. Trebalo nam je desetak dana da se broj vakcinisanih poveća za samo jedan procenat,” kazala je ministarka.

Ona je takođe najavila oštriju kotrolu u narednom periodu, jer su se kako kaže građani opustili.

Kada je reč o našem gradu do sada je vakcinisano 56,9 odsto odraslog stanovništva, ali situacija je daleko od idealne, jer broj obolelih ponovo raste. Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan upozorava da koronavirus hvata zamah, te da bi se mogao “vratiti” u punom jeku pre jeseni.

Sa tom tvrdnjom slaže i se i prof. dr Radmilo Janković zamenik direktora UKC Niš, koji smatra da će se virus vratiti već polovinom avgusta. Janković je naglasio da je vakcinacija jedini način da se epidemija pobedi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Morcheeba
Za 2 minuta

Blindfold

Morcheeba
Santana
Za 6 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Simply Red
Za 10 minuta

Turn it Up

Simply Red
Tash Sultana
Za 14 minuta

Greed

Tash Sultana
Honne
Za 18 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend