Zdravlje

Lončar: Lekari koji su prepisivali i preporučivali Ivermektin snosiće posledice

Foto: M.J.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek Ivermektin već smenjeni sa svojih radnih mesta. On je kazao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

“Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po Zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima“, naglasio je Lončar na konferenciji za medije povodom godinu dana Vlade Srbije.

On je kazao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Ministar Lončar je pozvao medije da ne izveštavaju o “antivakserima” jer je kako kaže medijski prostor ono što oni žele.

Podsetimo prof. dr Bojko Bjelaković razrešen je funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Dečjoj klinici za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

U Kliničkom centru su potvrdii ovu informaciju ali nisu obrazložili odluku. Prema pisanju pojedinih medija doktor  Bjelaković je na društvenim mrežama propagirao sporni lek navodeći kao kao sredstvo lečenja u borbi protiv korone.

U medijima se pojavila nformacija da  je on bio član organizacije “Lekari i roditelji za nauku i etiku“, koja na svom sajtu, između ostalog, promoviše Ivermektin kao lek za simptome ali i sam kovid 19.

Takođe je kako pišu  pojedini mediji bio i administrator  u vajber glupi “LNRE – Ivermektin preporuke“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend