Zdravlje

Milorad Jerkan: Koronavirus se vraća i pre oktobra

Foto: City Smart
Iako je u Nišu najviše vakcinisanih građana i građanki, epidemiološka situacija se pogoršava. U poslednjih nekoliko dana skočio je broj obolelih kojih do skoro i nije bilo, upozorio je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Sudeći prema rečima direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana koronavirus hvata zamah. On je upozorio da je septembra moguć znatno veći broj obolelih jer već sada raste.

„U poslednja dva dana je petoro inficiranih, u utorak dvoje, a u sredu troje, što samo znači da se korna vraća“, kazao je Jerkan.

Ovih dana su postojali tehnički problemi, pa nije ažuriran broj obolelih, ali će i to biti rešeno, kazao je direktor Doma zdravlja.

„Pre deset dana smo bili bez ijednog pozitivnog, zadnja dva dana imamo pet pozitivnih. Što jasno ukazuje da se korona priprema. Očekivali smo je oktobra, ali bez sumnje da će ona ranije doći“, kazao je prof. dr Jerkan.

Iako Niš broji najviše vakcinisanih, to neće sprečiti širenje epidemije jer je sve više događaja na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

„Mi smo sada jedini grad u Srbiji koji ima 61 odsto građana koji su primili prvu dozu vakcine, plus  3,4 odsto je dato makedonskim građanima, a drugu dozu vakcinu smo dali 56,1 odsto i ja sam time veoma ponosan“, rekao je on.

Nije zadovoljan brojem vakcinisane omladine. Za desetak dana vakcinisano je oko 500 dece od 12 do 18 godina.

„Ono čega se plašim je da smo populaciji od 12 do 18 godina dali svega oko 500 vakcina, što nije mali broj, ali je daleko od onoga što smo očekivali. Što se tiče populacije između 18 i 30 godina vakcinisano je ispod 23 odsto osoba, što je loš rezultat“, kazao je Jerkan.

Novi mutirajući virusi, kaže, napadaju mlade ljude jer oni nisu vakcinisani. Kritikuje i druge zemlje u Evropi kojima se sada organizuju veliku događaji poput Vimbldona u Engleskoj.

„Videdćete šta će biti posle stotinu hiljada gledalaca“, upozorio je Jerkan.

Na pitanje koliko se dugo čeka na pregled kod specijaliste u Domu zdravlja, Jerkan navodi da nema čekanja na preglede.

„Nema čekanja. Zabranu sam dao svim službama i nema uopšte čekanja“.

Poziva ljude da se vakcinišu jer su dostupni proizvođači svih vakcina.

„Imamo švedski sto vakcina i može svako da je primi“, pozvao je ponovo svoje sugrađane i sugrađanke.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 15 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 12 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 9 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 6 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend